Милиардерът Доналд Тръмп отново затвърди лидерската си позиция в Републиканската партия в надпреварата за номинацията на кандидата президент, докато при демократите продължават зрелищните победи на социалиста Сандърс, макар Клинтън да остава фаворитка.

Гласуването бе наречено „супервторник-2“ заради големия брой делегати, които трябва да бъдат определени от сегашния вот за партийните конгреси на двете партии през юли, които ще номинират техните кандидат президенти. От сегашния вот завиди при кого от кандидатите ще отидат гласовете на 150-те партийни делегати при републиканците и на 179 при демократите.

При демократите продължава осповната надпревара между сенатора Бърни Сандърс и бившата първа лейди Хилари Клинтън. Сандър удържа победа на първичните избори в Мичиган, къдетосе намира Детройт - „атвомобилната столица на Америка“. След обработка на 93% от бюлетините, сенаторът има 50% огтк гжрасовете, а съпурничката му 48%. Според наблюдателите няма как Клинтън да сотпи малката разлика. В щата борбата бе за 130 делегати вна партийния конгрес, който също ще се проведе през юли. В момента са известни резултатите от праъмъризите в Мичигант и Мисисити, преблоряват се грасовете на кокъсите в Айдахо и на Хаваите.

Доналд Тръмп увеличи лидерските си позиции в остра схватка с останалите кандидати. Той спечели 37% от гласовете в Мичиган (над 400 000 избиратели) и получава от щата гласовете на 21 делегати, срещу 15 на Джойн Кейсик и 12 на Тед Круз.
В щата Мисисипи Тръмп спечели над половината от всички подадени гласове и всички 20 гласа на партийните делегати.
Между другото по предварителни данни в Айдахо печели тексаският сенатор Тед Круз.

Мичиган ще бъде представен от 59 делегати на републиканския конгрес, Мисисипи от 40, Айдахо от 32, а Хаваите от 19 делегати.
Независимо от крайните резултати на сегашния междинен вот, Доналд Тръмп отново демонстрира способността да побеждава както в консервативните южни щати, така и сред по-либералното население в север. Съперниците му Тед Круз и Джон Кейсик бяха разединени и де факто играеха един срещу друг, докато фаворитът на партийната върхушка Марко Рубио се провали за сетен път, след като в Мичиган събра гласовете едва на 9 процента.

Въпреки лидерството Тръмп трябва да събере още една трета от гласовете, които са му необходими за да стане кандидат президент на Републиканската партия. При това отново се провали опитът на партийната върхушка да се обедини срещу Тръмп. Сега вече тя възлага надежди на победа на един от претендентите, а на всичките трима. Сметката е никой от претендентите да не събере мнозинство от делегати преди партийния конгрес, за да може Тръмп да бъде отстранен от надпреварата по време на вътрешнопартийни избори чрез гласовете на функционери делегати, а не на обикновени избиратели.

Решаващи за тази отчаяна стратегия ще станат праймъризите идната седмица, където в щата Охайо и Флорида ще се проведе гласуване по схемата „победителят прибира всичко“. Тук предимства иман някои от съперниците на Тръмп. Примерно Джон Кейсик е губерантор на Охайо, а Рубио е сенатор от Флорида. Ако двамата победят в „своите“ щати, вероятно те ще попречат на Тръмп да спечели делегатското мнозинство преди конгреса. Ако Кейсик и Рубио загубят, тогава те ще отпаднат от надпреварата и върхушката на Републиканската партия ще трябва да се примири с лидерство на Днолад Тръмп.
При демократите продължава срелищното представяне на сенатора социалист Бърни Сандърс и бившата първа лейди Хилари Клинтън. Сандърс удържа победа на първичните избори в Мичиган, където се намира Детройт - „автомобилната столица на Америка“. След обработка на 93% от бюлетините, сенаторът има 50% от гласовете, а съперничката му 48%. Според наблюдателите няма как Клинтън да стопи малката разлика. В щата борбата бе за 130 делегати на партийния конгрес, който също ще се проведе през юли, както и за 17 „суперделегати“ – партийни функциноери, които не са зависими от резултатите в сегашните първични избори (или праймъризи).

Обикновените делегати се разпределят пропорционално, така че сегашната победа на Сандърс с неголямо откъсване ще доведе до поделяне на половина на делегати от щата.

9-милионният Мичиган се смята за щата на Клинтън, за това и победата на Сандърс е изненадваща. Той обаче провъзгласи щата като „важна арена на борбата“ и неведнъж нападаше Клинтън заради нейните политически възгледи и връзките й с Уолстрийт. Това помогна на Сандърс да пречупи лидерството на Клинтън сред „сините якички“ – работническата класа. Избирателната активност в щата би всички рекорди – пред избирателните урни дойдоха 900 000 избиратели.

В същото време Клинтън спечели първичните избори в щата Мисисипи, където тя изпреварва Сандърс с 67% от гласовете. Победата на Клинтън в този щат бе очаквана.

Все пак при демократите лидерството се държи от бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Преднината й пред Сандърс остава голяма и тя уверено върви към финала – обявяването й за кандидат президент на Демократическата партия.