Две години и половина затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Тази присъда чу навръх 8 март майката на две живи и едно мъртво дете Виолета Еленска, която бе обвинена в умишлено убийство на новородената си дъщеричка. Макар прокуратурата да пледираше за условно наказание, състав на Русенския районен съд сметна, че жената трябва да бъде отделена от обществото, за да може да преосмисли обстоятелствата около фаталния 27 март 2014 година. Още като чуха присъдата обаче, от защитата бяха категорични, че ще обжалват наказанието, тъй като те пледираха за оправдаването на майката.
Кошмарната история се разиграла преди близо 2 години. Всичко започнало, когато на 26 март вечерта жената започнала да получава контракции. Родилните болки били неистови, но вместо да потърси медицинска помощ, тя отишла в тоалетната в жилището си в кв.“Здравец“. Според прокуратурата Виолета е била напълно наясно какво се случва - все пак вече веднъж е раждала и е преживяла подобна ситуация. Този път обаче не искала да задържи детето. Затова седнала на тоалетната чиния и след полунощ на 27 март започнала да ражда. Бебето й паднало и се удавило във водата, примесена с кръв, която изпълвала тоалетната чиния почти до ръба. Според експерти новороденото е живяло не повече от 5 минути, а след това някой е пуснал тоалетното казанче, тъй като плацентата е запушила сифона. Имало е шанс бебето да бъде спасено, ако майката се е опитала да го извади, но тя не го е направила. Момиченцето е било здраво, доносено, без увреждания. Всичко това се случвало, докато 9-годишният син на Виолета спял в съседната стая. По някое време съпругът й Стефан сигнализирал телефон 112 и на място дошъл екип на Спешна помощ. Фелдшерът пръв се натъкнал на ужасяващата гледка, впоследствие родилката била откарана в Акушеро-гинекологичния комплекс, а в апартамента дошли полицаи и съдебен лекар.
Никой не знаел, че Виолета е бременна - мислели, че има симптоми на алергия или е напълняла
В абсолютен контрапункт с обвинението са твърденията на предадената на съд 41-годишна майка и близките й. Самата Виолета трудно преглътна прочитането на обвинителния акт в съдебна зала и заяви, че повечето неща в него са лъжи. А след като чу и ефективната присъда, искрено се възмути. И тя, и съпругът й са категорични, че дори датата на тежката трагедия е сбъркана, има подмяна на документи и показания и тя не е убила детето си, а е направила спонтанен аборт.
„Не знаех, че съм бременна. Аз съм алергична към почти всичко възможно и често имам симптоми на алергични реакции, включително и закъсняване на цикъла с месеци“, заяви пред съда Виолета. Това потвърдиха също съпругът й, сестра й и майка й. Всички те са категорични, че младата жена не е имала вид на бременна, коремът й въобще не е бил издут и оформен напред като на бъдеща родилка, а разлят настрани сякаш е напълняла. Мъжът й заяви, че действително е имала оплаквания, но те били досущ като тези, когато страда от алергия. Често се подувала на най-различни места, включително и по корема, гадело й се и имала болки.
„Във въпросната вечер болките бяха големи. Още от предните дни имах по-леки оплаквания и дискомфорт, но тогава бяха много силни. Ходих на няколко пъти до тоалетната и накрая вече седнах и не можех да мръдна. 
По едно време изведнъж ми олекна и сякаш нещо падна от мен
Нямах обаче сила нито да се надигна, нито да видя какво е то, нито да направя каквото и да е“, заяви пред съда Виолета. На обратната теза обаче бе прокуратурата, която посочи, че по време на контракциите и раждането тя се е преобличала, а след това е вървяла сама към линейката, дори е слизала по стъпалата в блока.
Регулярно в обясненията си майката обвиняваше Спешна помощ в това, че в продължение на 4 часа никой не е реагирал на подадените сигнали. Според нея липсата на адекватна бърза медицинска помощ е причината тя да направи спонтанен аборт. Виолета е категорична, че бебето не е било доносено, а тя е пометнала.
„38 пъти звънях на телефон 112 още от 21.45 часа чак до 3 през нощта, но никой не дойде. На няколко пъти дори ги нахраних, както аз си знам. Заради тях изгубих дъщеря си“, казва бащата Стефан. Той посочи, че има съмнения, че неговите показания, дадени по време на разследването, са подменени и загатна за виждана от него фалшификация. Неговото поведение в съдебна зала бе белязано от избухвания, повишаване на тон и опониране дори на съдебния състав. Въпреки многократните забележки Стефан да спазва правилата в съда, той не успя да удържи нервите си и накрая отнесе 100 лева глоба. След това бе помолен да излезе и да изчака в коридора приключването на съдебното заседание.
„Подавани са 5 сигнала между 3.20 и 3.41 часа на 27 март, показва справката на телефон 112 за постъпилите обаждания на 26 и 27 март. Тоест Стефан е сигнализирал спешния телефон 5 пъти в продължение на 20 минути, а не 38 пъти за 4 часа, и то още от предния ден“, посочи прокуратурата.
Затворена и необщителна, но свръхгрижовна майка, която има непоносимост към лекари
С тези думи описват близките й изправената пред съда Виолета. Още от малка тя се отличавала с това, че се изолира, няма социални контакти и не споделя дори с майка си. Трудно се справя със словореда и формирането на изречения, но на пръв поглед е съвсем нормална жена. Познавала се със съпруга си Стефан още от детската градина, с когото имали вече 20 години съвместен живот. Работела само преди майка й да се пенсионира и били колежки в службата. След това се отдала на семейството и се занимавала с домакински задачи. Заради лечение преди време, от което Виолета получила усложнения и подуване, 41-годишната жена изпитвала страх от лекари и медикаменти. Не е проследявала нито една от бременностите си, не вземала хапчета, нито е посещавала някога личния си лекар. Не казвала дори на майка си и сестра си, че чака дете, а всички научавали буквално дни преди да роди. Виолета е майка на 9-годишен син, а след като изгубила второто си дете, което я изправи пред съда, отново забременяла и вече се грижи за 10-месечен син. Но и с него заченала случайно, а не по план. Казва, че първата и последната й бременност протекли еднакво, но втората се различавала. Затова не подозирала, че е бременна и чака дъщеричка, която по-късно ще роди в тоалетната. Макар да е раждала всичките си деца по естествен път, споделя, че болки е изпитвала само с мъртвото си бебе, а другите й две раждания протекли гладко.
Какво е накарало една майка да роди бебето си в тоалетната и да не посегне да го спаси?
Отговор на този въпрос не могат да дадат дори трите вещи лица, които са изготвили съдебно-психиатричната експертиза. Факт е, че Виолета е можела да извади бебето си от тоалетната чиния. Факт е и че е можела да роди на спалнята и на всяко друго място в дома си, щом не е искала да влиза в болница. Така дъщеричката й е щяла да бъде жива. Експертите излизат категорично само със заключението, че Виолета е вменяема, разбира какво върши и може да носи наказателна отговорност. Не отричат, че е с ограничени интелектуални възможности и нисък коефициент на интелигентност, но е грамотна. Само хипотетично подсказват, че кошмарното раждане и сложеният край на живота на собственото й дете се дължат на факта, че тя трудно взема решения и не реагира адекватно в сложни ситуации. Вещите лица обърнаха внимание на непрекъснатите защитни реакции и на Виолета, и на съпруга й Стефан, които не спираха във всеки удобен момент да прехвърлят вината за стореното на закъснелия медицински екип. Освен това според тях майката опитала да поправи „белята“ от март 2014 година, като след това роди още едно дете. С това един вид компенсирала загубата и сметките били изчистени.
Загатнаха и че е възможно действията да са продиктувани от бащата, както и че семейството не е искало момиче. Поставен бе и въпросът дали нямат специфични религиозни виждания. Но всичко това остана само и единствено в сферата на догадките.
„Няма как на 27 март 2014 година Виолета да е направила аборт. Плодът и плацентата са на съвсем доносено бебе, за което няма следа от вътреутробно отравяне. Тогава тя е родила второто си дете“, категоричен бе съдебният лекар.
Така не само прокуратурата, но и всички специалисти заключиха, че Виолета е била наясно, че е бременна, а твърденията, че не е подозирала, че носи бебе, са нелогични. Вярно било, че жената е на ръба на лека умствена изостаналост, но това не я прави невменяема. Още повече, че само бременните с много тежки психически отклонения не разбирали, че носят бебе.
Дълго се колебах за какво наказание да пледирам
заради липсата на каквото и да е критично отношение на Виолета към извършеното от нея и прехвърлянето на вината върху други хора, посочи в обвинителната си реч прокурорът. Затова поиска максималното по закон 3-годишно наказание, което обаче да бъде условно за 5-годишен изпитателен срок. Обвинението мотивира исканата присъда с това, че Виолета, освен че е неосъждана, има и две деца, а социалните служби са излезли със становище, че няма риск за тях.
На противоположното становище бе адвокатът на майката, който бе категоричен, че тя трябва да бъде оправдана. На няколко пъти изтъкна, че става въпрос за нещастен случай, от който Виолета е жертва, тъй като е изгубила дъщеря си. Тя не е подозирала, че чака бебе, нито че ражда заради ограничената си интелектуални възможности.
На първа инстанция обаче състав на Русенския районен съд се оказа с най-суровата преценка, като сметна, че майката трябва да бъде вкарана в затвор за 2 години и половина. Посочи и че вина за стореното намира и в съпруга на Виолета Стефан. А след като чуха присъдата и двамата възроптаха бурно и за пореден път изразиха ярко недоволството си.