Българският алпинист Атанас Скатов, обяви днес на пресконференция за плановете си да изкачи два върха над 8000 м. преди лятото.
Тази програма е част от проекта му "Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган." Скатов излита за Катманду на 11.03 и първия връх, към който ще се устреми е връх Аннапурна (8091м). Той е 10-ти по височина връх , но доста труден за изкачване и се слави като връх с най-много взети жертви. Името Анапурна, се превежда като „Богиня на плодородието“. За пръв път е изкачен на 3 юни 1950 г. от Морис Херцог и Луи Лашенал. След 3 опита българи също са покорили този връх през 1989 г.

Следващия връх, който ще атакува Скатов е връх Дхаулагири(8172). Името му означава „Бяла планина“ и е седми по височина. За първи път е изкачен от швейцарско-австрийска експедиция през 1960 година. Шестима българи са го изкачили през 1995г. Амбициозният проект на Скатов е част от експеримента му за изкачване на всички осемхилядници на планетата без консумация на животинска храна. В случай на успех, алпинистът ще постави световен рекорд за изкачване на 14- те върха от веган.

Проектът на Скатов „Скоростно изчкачване на 14-те осемхилядника от веган" цели да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.

„Ако събера достатъчно средства и съм физически добре, съм готов да предприема и последващи изкачвания през лятото и есента на тази година на някои от оставащите осем хилядника в планините Каракорум и Хималаите. Имам амбицията да изчака колкото се може повече върха за възможно най-кратко време.", обяви Атанас Скатов.

Всеки желаещ ще може да види къде в реално време се намира алпинистът чрез SPOT програмата инсталирана на www.atanasskatov.com в секция „Актуално“.

Атанас Скатов се занимава с алпинизъм от началото на 2013 г. За две години той изкачи най-високите върхове на Африка, Европа, Южна Америка, Австралия и Океания и Антарктида. Той е стъпил и на покрива на света - Еверест (8848 м) в Азия. На 24 май 2014 г. стана 13-ият българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест.