След въвеждането на ограниченията по македонско-гръцката граница трафикантите много бързо се ориентираха и потеглиха към България и Унгария. Това заяви австрийският директор на криминалната полиция Гералд Тацгерн.

Трафикантите се опитват да компенсират загубата и стават все по-активни в бежанските среди в Турция, подчерта той пред местното радио „Oe1“.
„От Турция се извършва трафик на хора не само към Гърция, но и към България. По това трасе регистрирахме увеличаване на активността им“, каза Тацгерн, който отговаря за борбата срещу трафика на хора.

Според него на Балканите има стотина мрежи за трафик на хора от по 10-15 души всяка една от тях. Всички те организират преминаването на мигрантите от една държава в друга.

Поради тази причина Австрия иска по-тясно полицейско сътрудничество с Гърция и Турция. Тацгерн смята, че ще бъде от голяма полза кампанията срещу трафикантите на хора, каквато бе организирана неотдавна на територията на Афганистан.

След затварянето на Балканския маршрут за мигрантите България и Унгария отново попаднаха в полезрението на трафикантите, каза Тацгерн и поясни, че Унгария се използва все повече от престъпните мрежи.

Междувременно словенският премиер Миро Церар каза, че на срещата на върха в Брюксел много ясно е взето решение за закриване на Балканския маршрут. „Срещата изпрати много ясно послание към всички, които се занимават с трафик на бежанци и нелегални мигранти, а именно – Балканският маршрут повече не съществува“.