Учени планират да направят сондаж в кратера, формиран от астероид убиец, който се намира в близост до полуострова Юкатан в Мексико, съобщава CNN. Кратерът Чиксулуб е мястото, където преди 66 милиона години е паднал астероидът, довел до изчезването на динозаврите и по-голямата част от живота на планетата. Изследователите се надяват, че сондирайки седиментите в кратера, ще научат повече за възстановяването на живота след унищожителния сблъсък.
“Можем да приемем, че на кота нула на този удар има стерилен океан, а с течение на времето животът се възобновява. Бихме могли да научим нещо за бъдещето”, казва Шийн Гълик от Института за геофизика на Тексаския университет.
Екип от учени от Тексаския университет, Националния университет на Мексико и Международната програма за океански изследвания планира да започне сондажа през месец април. Очаква се, че 1500-метровият пробив ще бъде завършен в рамките на два месеца.
“Имаме предположения какво ще открием,” казва Гълик. “Очакваме да видим период, в който няма живот, а след това завръщането на живота и увеличаването на разнообразието му с времето.”
Инициативата следва нови анализи на данни от комерсиални сондажи, които показват, че 9.6-километровият астероид е променил релефа на Мексиканския залив. Космическата скала е изместила 77000 кубични километра седименти. Ударът е причинил земетресения, които са разчупили седимента, и цунамита, които са донесли отломки от места като Тексас и Флорида. Движението на скалите се е продължило на стотици километри, покривайки Юкатан и Карибския басейн с камъни, пясък, чакъл и дори канари.
Ударът Чиксулуб е бил изключително мощен. Учени смятат, че той вероятно е бил милиони пъти по-силен от атомната бомба, пусната над Хирошима. Апокалиптичното събитие е предизвикало ефект на доминото от природни бедствия и е покрило планетата с плътна пелена от прах. Според широко разпространената теория мощните цунамита и земетресения са унищожили някои от най-големите създания, обитавали планетата - гигантските динозаври и морски влечуги.