Българската сноубордистка Александра Жекова спечели старта от Световната купа в дисциплината бордъркрос, който се проведе днес в швейцарския зимен център Вейсона. 

28-годишната състезателка записа трета победа в своята кариера и първа от пет години насам. Предишните й победи отново бяха на швейцарска земя - в Ароза на 24 и 25 март 2011 г. 

Жекова се качи на почетната стълбичка за пръв път от март 2014 г., когато се нареди трета във Вейсона.

Днешният подиум е 16-и за българката в Световната купа, където тя дебютира през 2004 г. 

Жекова завърши трета в квалификациите, а днес започна същинската част от състезанието с победа в последния четвъртфинал. 

Българката продължи отличното си представяне с първо място във втория полуфинал, а победната й серия се пренесе в големия финал, където изпревари австралийката Беле Брокхоф, чехкинята Ева Самкова, французойката Клои Tреспеш, италианката Микела Мойоли и още една представителка на Франция - Нели Моен Локоз.


В генералното класиране начело е Мойоли с 4200 точки, следвана от Самкова с 3660, Треспеш с 3100 и Линдзи Джакобелис с 3050. Александра Жекова се изкачи на седма позиция с 2240 точки. 

Утре предстои още един старт във Вейсона, а последните две състезания за сезона в дисциплината бордъркрос са на 12 март в САЩ и на 20 март в Испания.