Започна официалната церемония по издигане на националния трибагреник пред паметника на Незнайния воин и базиликата "Света София" по случай 138-годишнина от Освобождението на България, предаде БГНЕС.

Камбанен звън огласи площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, където час по-рано при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посрещна държавния глава Росен Плевнелиев. Президентът и Върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев бе съпроводен от бригаден генерал Ставрев. Държавният глава направи преглед на строените части и поздрави строените представителни части, съставени от гвардейци, на площада пред Паметника на Незнания воин.

Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците ще донесат националния трибагреник, за да го издигнат на това знаково за България място. Традицията на това място да са тържествените държавни церемонии е след 1989 г., а Паметникът на Незнайния воин е издигнат на 22 септември 1981 г. по случай 1300-годишнина от създаването на Българската държава.

На официалната церемония присъстват председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова. Стотици софиянци и гости на столицата също наблюдават тържествената церемония.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.