Протестиращите вчера бяха недоволни от това, че се забранява нощуването на плажовете, но с подкрепата на ГЕРБ и по предложение на депутата от ГЕРБ г-жа Коцева, нощуването отпадна. Това каза тази сутрин пред БНТ  депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Темата ще се развие в Закона за туризма и ще се формулира какво значи къмпингуване. От тук нататък и тези, които протестират искат да запазим българската природа. Когато останеш да спиш или запалиш огън и не си почистиш мястото, където си, а то е неохраняем плаж - това са нещата, които вчера повдигнаха градуса на настроението, но мисля че всичко е наред", каза Караянчева.

По думите й, проблемът вече е решен, но всичко ще бъде уточнено в Закона за туризма в глава къмпингуване - там ще бъдат дадени съответните определения и формулировки и всичко ще се уталожи. "Ние винаги сме отворени за диалог и ако се върнем във времето назад, те дойдоха да ни потърсят точно за тези три къмпинга, след няколко часа ние бяхме готови с промяната в законопроекта и внесохме тези желани от тях промени, съответно тези три къмпинга да бъдат защитена територия и да няма къмпингуване", заяви още Цвета Караянчева.

На въпрос, че вниманието се фокусира върху къмпингите, а големите хотели по Черноморието стоят необезпокоявани, Караянчева каза, че за съжаление хотелите са факт - те са построени в друго време и няма как да се съборят. "На мен също не ми харесва как изглежда българското Черноморие. Бих желала да има повече свободни зони, повече въздух, но фактите са такива, каквито са. Каквото е останало, трябва да го запазим в диалог, да бъдем ясни и категорични обаче", допълни тя.