Нова задължителна застраховка “Настаняване” ще пази туристите при анулация или дублиране на резервация за почивка.

Туроператорите ще сключват полицата, а потребителите ще могат да проверяват онлайн дали това е факт, предвижда проект на Закон за туризма, пуснат за обществено обсъждане от 1 до 15 март.

Документът, предложен от министър Николина Ангелкова, заковава най-много до 3 месеца срок, през който застрахователят трябва да обезщети турист при настъпване на застрахователното събитие.

Всеки хотелиер ще води електронен регистър за настанените при него туристи и е длъжен да осигури свързването му с Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Така досегашните успешни опити да се скрият нощувки ще бъдат сведени до минимум. Ако отседнете в хижа- пак ще ви запишат име и дата на нощувка, но това може да стане на тетрадка. Всеки ден обаче хижарят трябва да внася данните в ЕСТИ.

Туристически инспекторат ще следи за нелегални хотели, ресторанти, дали се спазват изискванията за категоризация, както и за туроператори менте, предвижда законът. При нарушения инспекторите на министър Ангелкова ще могат да разпореждат спиране на туристически услуги и затваряне на обекти. При нужда министърът на туризма може да създава и мобилни групи за контрол заедно с НАП, МВР и т.н.

5000 лв. ще е глобата за незаконна туристическа дейност от физическо лице, между 10 и 15 000 лв. от ЕТ и юридическо лице, предвижда проектът. С 2000 лв. пък ще трябва да се раздели работодател, ако наеме неправоспособен екскурзовод, планински водач или ски учител.

Умен текст в закона цели да намали броя на туристическите сдружения и организации, които сега у нас са около 120, коментират експерти. Според проекта национално представено туристическо сдружение ще може да се назове само това, което обединява поне 1/3 от сдруженията на лицата, вписани в регистъра за определена туристическа дейност. Хитрото е, че ако за участие в управленски решения претендират например три национални туристически сдружения от съответния бранш, за представително на национално ниво ще бъде избрано само едно - това, което е събрало за членове най-много сдружения от бранша.