Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън са фаворити на Републиканската и Демократическата партия, сочат прогнозните резултати след първичните избори в десетина щата. Все още, обаче, съществуват пречки, преди те да достигнат необходимото абсолютно мнозинство от делегатите, за да бъдат номинирани като кандидати за борбата по пътя към Белия дом от собствените си партии.

Държи ли Тръмп номинацията в джоба си?

Все още не. Но "наистина е почти неизбежно", осмелява се да прогнозира Данте Скала, политолог в университета в Ню Хемпшир.

Бизнесменът и милиардер води в надпреварата за делегати за номинацията на републиканците. Едва 30% от тях бяха определени преди вторник по пропорционална система, често даваща бонус за победителя. След 15 март победителят в повечето от първичните избори печели всички делегати. В края на месеца ще бъдат разпределени 62% от делегатите. Колкото повече време минава, толкова по-трудно става за конкурентите на лидера да го достигнат.

Ако Доналд Тръмп достигне абсолютното мнозинство от делегатите по това време (1237 от 2472 делегати), играта свършва и той ще бъде кандидатът на партията за президентските избори през ноември.

Ако нито един кандидат не достигне този праг в края на първичните избори през юни, номинацията ще бъде определена на партийния конгрес в Кливланд през юли. Делегатите ще гласуват на първия тур за своя кандидат, без да бъде избран победител, което ще доведе до допълнителни турове, в които делегатите ще бъдат освободени от задължението да гласуват за своя първоначален кандидат. Битка за правилата, които регулират тяхното поведение, може да ескалира процеса.

Марко Рубио забавя стъпките си

Най-добрата надежда за републиканския истеблишмънт бе разочарован във вторник: сенаторът от Флорида Рубио остана втори или трети в повечето от първичните избори. Въпреки участието на десетки републикански избраници и фигури, той спечели само в Минесота след началото на 1 февруари. Тактиката му да отговаря на Доналд Тръмп в същия дух, със съмнителни алюзии и инсинуации, пропадна.

Марко Рубио обещава да продължи и се стреми към победа във Флорида на 15 март, но аргументът, че той е единствено способният обедини партията се стопява с всяко поражение.

Обратно - Тед Круз, ултраконсервативен сенатор от Тексас и заклет враг на истеблишмънта - се задържа. Той победи Доналд Тръмп в три от първите 15 избора и призова Марко Рубио да се оттегли.

Партийният апарат може ли все още да спре Тръмп?

Много депутати, лидерите на Републиканската партия и знакови личности заплашиха никога да не подкрепят Доналд Тръмп, с риск да гласуват за Хилъри Клинтън. Други сочат възможността да се издигне трети кандидат на консерваторите.

Но заплахата може да не бъде толкова явна.

"Много ще подкрепят на думи Доналд Тръмп", прогнозира Кристофър Артъртън, професор в университета „Джордж Вашингтон”.

Хилъри Клинтън се настани начело

"В края на тази вечер, ще сме спечелили стотици делегати", каза пред привържениците си Бърни Сандърс, като отбелязва, че още 35 щата остават да кажат своята дума, след "супервторника".

Но посланието на сенатора от Върмонт за икономическото неравенство и срещу тайното споразумение между политическата класа и лобитата получава само много слаб отзвук сред малцинствата, които формират решаващата част от избирателите на демократите.

Над 80% от чернокожите гласуваха за Хилъри Клинтън в южните щати, сочат екзитпол проучванията. В Тексас, две трети от испаноговорещите от Демократичната партия са гласували за нея.

Тя спечели със значителна преднина и гласуването сред жените, които редовно представляват повече от половината от електората на Демократическата партия.

Общо Хилари Клинтън печели 11 от 16-те първични гласувания до този момент и до голяма степен води в надпреварата за делегати. За разлика от републиканците, демократите стриктно се придържат към пропорционалния избор, което забавя календара им. Но динамиката е на нейна страна.

Оформи се списъкът на победителите в първичните избори по щати, всеки за своята партия, по време на "супервторника" в САЩ. Резултатите са публикувани от американските телевизии проучвания сред гласувалите. Етапът е решителен по пътя за получаване на правото "единствен представител" на съответната партия в надпреварата за Белия дом.

Ето и победителите по щати:

Алабама

За Демократическата партия - Хилари Клинтън

За Републиканската партия - Доналд Тръмп

Арканзас

За Демократическата партия - Хилари Клинтън

За Републиканската партия - Доналд Тръмп

Джорджия

За Демократическата партия - Хилари Клинтън

За Републиканската партия - Доналд Тръмп

Масачузетс

За Демократическата партия - още несигурни прогнозни резултати

За Републиканската партия - Доналд Тръмп

Оклахома

За Демократическата партия - Бърни Сандърс

За Републиканската партия - Тед Круз

Тенеси

За Демократическата партия - Хилари Клинтън

За Републиканската партия - Доналд Тръмп

Тексас

За Демократическата партия - Хилари Клинтън

За Републиканската партия - Тед Круз

Върмонт

За Демократическата партия - Бърни Сандърс

За Републиканската партия - още несигурни прогнозни резултати

Вирджиния

За Демократическата партия - Хилари Клинтън

За Републиканската партия - Доналд Тръмп

Американската част на архипелага Самоа

Първични избори само от демократите - Хилари Клинтън

Колорадо - само Демократическата партия - Бърни Сандърс.

Сандърс спечели и в Минесота.