Македонските власти изпратиха допълнителни военни и полицейски части за охраняването на южната си граница с Гърция с цел да бъдат предотвратени опитите за нелегално преминаване на границата.

Говорителят на македонската армия Тони Яневски потвърди, че на границата с Гърция са изпратени допълнителни армейски части.

"Като превантивна мярка след вчерашните събития увеличихме полицейското си присъствие по границата", каза от своя страна говорителката на полицията Наталия Спирова Кордич.

Македонският министър на външните работи Никола Попоски защити употребата на сълзотворен газ от страна на македонските сили за сигурност срещу стотиците мигранти, които нападнаха с камъни и дървета силите на реда, опитвайки се да нахлуят на територията на страната. Той също така предупреди, че напрежението на Балканите може да създаде конфликт.

„Това, което видяхме, бяха близо 400 млади мъже, опитващи се със сила да влязат на македонска територия от Гърция“, каза вчера Попоски за Би Би Си. „Ако вие сте част от силите за сигурност и сте изправени пред ситуация, при която имате насилствени опити от страна на няколкостотин млади мъже да навлязат на територията, без желание да се регистрират или да отидат в приемни центрове, не смятам, че това е в съответствие с това, което се договорихме на европейско ниво“, посочи той.

В друго интервю за германското издание „Ханделсблат“ Попоски предупреди, че ние трябва да бъдем внимателни, за да не се достигне до конфликт между съседи. „Словения връща нелегални мигранти към Хърватия, от Хърватия към Сърбия и от Сърбия в Македония и т.н.“, заяви министърът.

„Опасявам се, че подобен сценарий може да стане реалност с голям брой бежанци. Ако в допълнение натискът се увеличи и от юг върху балканския маршрут, то тогава може да има сериозна конфликтна ситуация на Балканите. Ние трябва да се опитаме да избегнем подобна ситуация“, допълни той.

В понеделник македонската полиция, която охранява границата с Гърция, беше нападната от стотици млади мъже. Те замеряха с камъни и дървета служителите на реда, които бяха принудени да вземат мерки, за да защитят границата и да не допуснат незаконното им навлизане на македонска територия. Тълпите от млади мъже пробиха част от оградата, като предварително унищожиха бодливата тел. Те бяха посрещнати от добре въоръжени полицаи с щитове и шлемове. Това не уплаши нахлуващите, които започнаха да ги замерят с камъни. Полицията се защити и използва сълзотворен газ, разпръсвайки мигрантите. Според добре осведомени източници мигрантите са били снабдени със специални ножици за рязане на тел от гръцките власти.

Гърция продължава да изнася проблема с мигрантите в Европа, като дестабилизира съседните страни, на първо място Македония. През последните дни гръцките власти организирано извозват мигрантите, пристигащи по островите, на север към Македония. Броят им край Идомени достигна 10 000 души.

През изминалата 2015 година от Гърция в Македония пристигнаха над 700 000 мигранти.

В опит да се справи с мигрантския наплив Австрия въведе дневен лимит на мигрантите, които могат да преминават през нейна територия. Тази нейна стъпка бе последвана от останалите страни по т.нар. балкански маршрут – Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, които ограничиха приема на мигранти.