На този етап имаме готовност да изпратим около 500 военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев за готовността на армията за съвместните действия с МВР по охрана на границата, предаде репортер на БГНЕС.

Военният министър обяви, че в охраната на границата ще участват Сухопътно войски, Съвместното командване на силите, Служба "Военна информация", "Военна полиция", ВВС и ВМА.

Министерството на отбраната /МО/ заедно с гранична полиция разработва всички детайли по съвместната охрана на границата. Ние имаме готовност във всеки един момент да реагираме, ако това се налага, заяви Ненчев.

Предстои МО да представи в Министерски съвет финансов разчет за осигуряване на дейностите по охраната. Ненчев така и не каза какво показват тези разчети. „Ние не можем да преценим в каква степен бежанският поток ще се насочи към България, към българската граница. На този етап имаме само предварителна информация за изключително увеличаване на потоците в Гърция, в Македония, Сърбия, така че сме взели всички превантивни мерки. Но наистина не бих могъл на този етап да кажа колко и каква част от тях биха се насочили към границата на България”, каза министърът.

Водещата роля при охраната на границата остава на вътрешното министерство. Ще се проведат и съвместни занятия за координация в подготовката на състава.

Военните, които ще бъдат пратени по границата ще патрулират съвместно с органите на МВР и в този случай, задържането ще се прави от полицаите. Ако патрулират съвместно с военна полиция, задържането ще бъде вменено на служба Военна полиция, защото според Ненчев те имат право на това. Военните, пратени на границата в зависимост от това къде ще бъдат или какви мисии ще изпълняват ще бъдат въоръжени или с личното си оръжие или „с други предпазни средства, осигурени от МВР”.

Засега заради нееднозначното приемане на предвидените промени в закона за резерва е възможно да отпадне изискването ГРАО да предоставя на централното военно окръжие данни за хората на възраст между 18 и 32 години. Сега действащият закон позволява ГРАО да предоставя данни на военното окръжие за всички пълнолетни граждани с военна подготовка.

Сред законодателните промени обаче продължава да стои тази за изменение в пределната възраст за служба на военнослужещи с различни звания. В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници. Тя в момента е 32 години, а се предлага да стане 28 години. Намалява се и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години).

Идеята за задължителна казарма, военният министър припомни, че се дискутира от депутати. След започналата дискусия са проведени и разговори в МО. „Може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, въз основа на опита на други страни, ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези пред съответните народни представители”, каза Ненчев. Той заяви, че ако НС реши това, МО ще изпълним в цялост закона, „независимо какво ще ни коства”. „Ние до този момент не сме разглеждали в МО въпроса с връщането на казармата, защото той е свързан и със съответните конституционни промени, т.е. той е в голяма част в прерогативите на НС. Той е свързан със сериозни законодателни промени, сериозни разчети. На този етап това, което мога да кажа, че ако се обсъжда военна служба в рамките на 3,4 или 5 месеца тя е абсолютно недостатъчна. За една такава подготовка е необходима поне една година”, каза Ненчев.

Военният министър ще спре обществена поръчка в МО. На първо място това е тази за купуването на автомобили за нуждите на МО и съответните структури. Тя е на стойност около 1,5 млн. лв. „Защото може да се окаже, че тези ресурси ще бъдат необходими за други приоритети на МО и не считам, че е особено належащо в този момент да подменяме автопарка”, беше обяснението. Става въпрос за 6 леки автомобила и 9 с повишена проходимост.

Ненчев продължава да е убеден, че тази година ще може да подпише договора за придобиване на нов тип многоцелеви самолет за ВВС, за който са предвидени 80 млн. целеви средства за първа вноска по този проект. Николай Ненчев вече обяви, че в рамките на три или три години и половина ние ще имаме нов тип боен самолет за нашата авиация - поне една ескадрила-12 самолета. По сроковете, които той самият вече беше обявил в края на март, комисията трябва да предостави доклад за всички опции. Тогава ще имаме яснота към какъв самолет се насочваме. Днес стана ясно, че предстои утре Съветът по отбрана да разгледа и приеме предложение за проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов обясни, че този проект се внася от Борда за управление на проект, в който влизат основно военни от ВВС, а председател е генерал-майор Румен Радев, който е командир на ВВС. След като той мине през МС и се приеме от НС, едва тогава ще започне самата процедура по придобиване на този самолет.

Направени са анализи и запитвания, проведени са разговори с Грипен, и за Юрофайтър и за F 16. Направени са конкретни запитвания, в какви срокове биха могли да ни бъдат предоставени, каза Ненчев. След като се получат запитванията от тях тогава ще има комисия по избора, в която ще бъде включен и летателният състав. В средата на януари министърът на отбраната каза, че до края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части. Днес стана ясно, че тя е още в подготовка.