За разлика от номинациите, в които бяха само бели творци, наградите "Оскар" бяха разпределени сравнително равномерно. И умиротворително, ако се има предвид какво би направил Леонардо ди Каприо без "Оскар".

"Спотлайт" е най-добър, Иняриту е за втора поредна година с "Оскар", "Лудия Макс" е с най-много - 6, Леонардо е с първия си, операторът на "Завръщането" е с трети пореден.

Участниците в шоу „номер едно” в световните кинонагради – това на Американската академия за киноизкуство, леко намалиха височината на червения килим, постлан по една от главните улици в Лос Анджелис. В същото време наблизо протестираха срещу „расовата дискриминация” в номинациите за „Оскар”.

Килимът пред „Долби тиътър” се сви под тежестта на славата и суетата, докато недалеч от там тъмнокожи и бели активисти демонстрираха с протестен бял „Оскар” срещу доминираните изключително от бели творци номинации за главните награди в американското кино.

Времето в Лос Анджелис бе слънчево, нямаше облаци и вятър и нищо не попречи на знаменитостите да демонстрират изискани вечерни тоалети от най-известните дизайнери и разкошни скъпоценности.

Звездите на киното, телевизията и музиката, които се редуваха да позират един след друг върху червения килим преди началото на 88-та церемония на „Оскар”-ите, посочиха като големи теми на вечерта Леонардо ди Каприо, липсата на номинирани за наградите с различен от белия цвят на кожата и … тъмнокожия водещ Крис Рок.

След това поканените влязоха в залата.

Наистина Крис Рок започна със своята доза хумор, но и политически коректно да призовава за връщане на регламентираното равенство между номинациите по цвят на кожата.

Наградите започнаха да се редуват, придружени с необходимите ефекти, с необходимата музика и по необходимия сценарий.

Очакваната поява на Адел, представена от вицепрезидента Джо Байдън, също имаше своето послание срещу сексуалното насилие в кампусите на американски университети, за което именно последната администрация в Белия дом отвори затворените очи.

Но все пак при златните статуетки е важно кой ги получава.

Шведската актриса и танцьорка Алисия Викандер бе посочена като най-добра в поддържаща роля, според членовете на Американската киноакадемия. В неделя вечерта тя научи, че е носителка на "Оскар" за ролята си във филма "Момичето от Дания" (The Danish Girl).

Неприятно бе изненадан Силвестър Сталоун и почитатели от загубата си на „Оскар” за поддържаща роля в последния филм от собствения му проект „Роки”

Най-добър актьор в поддържаща роля стана Марк Райлънс за ролята на съветски разузнавач в американския исторически филм на Спилбърг „Мостът на шпионите” (Bridge of Spies). Това е и напълно заслужено отличие за перфектната игра на незабележимост.

След почти 30 години в тишината, легендарната поредица „Лудия Макс“ възкръсна в четвъртия си филм и вече с 6 „Оскар”-а. Филмът бе отличен в категориите „Най-добър звук”, “Най-добър звуков монтаж” и „Най-добър монтаж”.

„Най-добри визуални ефекти” все пак отиде при Ex Machina. („Ex Machina: Бог от машината“) - британски научнофантастичен филм - трилър, с режисьор и сценарист Алекс Гарланд, за когото това е режисьорски дебют.

По-рано във вечерта на „Оскар”-ите филмът „Лудия Макс: Пътят на яростта” (Mad Max: Fury Road) на култовия режисьор Джордж Милър, взе наградите и в трите категории, наричани „дизайнерски”. За създаването на костюмите в постапокалиптичния жанр в киното наградата „Оскар” е за Джени Бевън

Колин Гибсън и Лиза Томсън са със златна статуетка за „Най-добра работа на художник-постановчик”. С най-добър грим и прически в киното, версия „Оскар” 2016, се отличиха Лесли Вандеруолт, Елка Вардега и Демиан Мартин.

Филмите „Спотлайт” (Spotlight) и „Големият залог” (The big short) бяха отличени с „Оскар” за най-добър сценарий. А на „Спотлайт” предстоеше и най-голямата награда – тази за най-добър филм на „Оскар 2016”. Джош Сингър и Томас Макарти получиха наградата за оригиналния си сценарий („Спотлайт”). Филмът се основава на реални събития и разказва за шокиращите резултати от разследването на независимия американски вестник „Бостън глоуб” около педофилския скандал със служители на католическата църква в САЩ.

Както си му е редът авторите призоваха в тази посока към премахване на насилието.

„Големият залог” (The Big short) e на режисьора Адам Маккей. Сценарият, написан от Маккей и Чарлс Рандолф, е базиран на книгата „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“ на Майкъл Луис.

Документалната лента за звездата на соул музиката, която почина на 27-годишна възраст през 2011-та година, Ейми Уайнхаус, получи "Оскар". Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

По-рано, още преди премиерата на "Ейми", семейството на британската певица Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст от алкохолно отравяне не хареса документалния филм за живота й и го определи като "подвеждащ". "Ейми" (Amy) проследява историята на Уайнхаус от началото на кариерата й, през славата, която тя спечели с хитове като Rehab, до смъртта й през 2011 година.

Унгарският филм "Синът на Саул" (Saul Fia), режисиран от Ласло Немеш стана носител на "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм".

Филмът разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче, което приема като свой син. Миналата година филмът бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Кан, а в началото на тази получи зелена светлина към "Оскар" със "Златен глобус".

Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту получи "Оскар" за филма "Завръщането". Това е втори пореден "Оскар" за Иняриту.

Италианският композитор Енио Мориконе, който написа музиката за филма на Куентин Тарантино "Омразната осморка", получи "Оскар" за работата си. Режисьорът Куентин Тарантино и продуцентът Харви Уейнстейн са малка част от големите имена в киното работили с Мориконе. Саундтракът на последния филм на Тарантино, уестърнът „Омразната осморка”, е дело именно на 87-годишния италиански виртуоз. През тази година Мориконе вече взе статуетките БАФТА и „Златен глобус” за работата си по филма.

За дългогодишната си кариера италианецът вече има почетен „Оскар”, седем пъти е номиниран за златната статуетка, три пъти е печелил „Златен глобус”, пет пъти „БАФТА” заедно с още множество музикални и филмови награди. Тези дни композиторът получи и звезда на холивудската "Алея на славата". Той е познат с работата си по ленти на легендарните режисьори Серджо Леоне, Пиер Паоло Пазолини, Бернардо Бертолучи, Брайън Де Палма, Роман Полански, Оливър Стоун и Педро Алмодовар. Някои от най-популярните му филмови композиции са тези за уестърните от „доларовата” трилогия на Леоне, „Ново Кино Парадизо” на Торнаторе, „Недосегаемите”, „Имало едно време в Америка” и други.

Мексиканският оператор Емануел Любецки получи наградата „Оскар” за работата си във филма на Алехандро Гонсалес Иняриту „Завръщането” (The Revenant). Той става носител на „Оскар” вече трети път подред. Мексиканецът има „Оскар” за „Бърдмен”, също с Иняриту като режисьор, и за „Гравитация” (Gravity) на Алфонсо Куарон

Главната интрига бе дали Леонардо ди Каприо ще получи първия си "Оскар". Получи го. За "Завръщането".

Ди Каприо и Бри Ларсън получиха наградите "Оскар" за главните си роли.

41-годишният Ди Каприо бе отличен за главната си роля във филма „Завръщането” (The Revenant). Това е и първата му награда "Оскар".

Бри Ларсън получи наградата за главна женска роля в драмата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън във филма „Стая” (Room). Двайсет и шест годишната актриса изигра ролята на жената на име Ма, която е била отвлечена още като момиче и оттогава живее в съвсем малка стая с малкия си син.

Ди Каприо, при цялата си популярност никога не бе получавал тази награда и сега неговият триумф изглежда пълен. За да бъде всичко наред новият носител на „Оскар” призова да пазим природата.