Документалната лента за звездата на соул музиката, която почина на 27-годишна възраст през 2011-та година, Ейми Уайнхаус, получи "Оскар".

Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

По-рано, още преди премиерата на "Ейми", семейството на британската певица Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст от алкохолно отравяне не хареса документалния филм за живота й и го определи като "подвеждащ".

"Ейми" (Amy) проследява историята на Уайнхаус от началото на кариерата й, през славата, която тя спечели с хитове като Rehab, до смъртта й през 2011 година.

Филмът е режисиран от Асиф Кападия, чийто филм "Сена" за бразилския пилот от "Формула 1" спечели наградата на Британската филмова академия за най-добра документална лента през 2011 година.

Звездата на соул музиката почина на 27-годишна възраст през 2011-та година. През 2006 албумът "Back to Black" й донесе международна слава и световно признание. Почитатели приписват възраждането на популярността на соул музиката именно на нея.

Семейството на Ейми Уайнхаус е получавало предложения от много режисьори, които искали да направят документален филм за живота и кариерата на тяхната дъщеря. Според информации от 2013 година, когато става известно за предложението на Асиф Кападия, те я определиха като чувствена и представена с необходимата почит към певицата, без да търси сензация и скандалното със своя разказ. Така Кападия спечелил доверието на семейството.