Министърът на отбраната Николай Ненчев излезе с позицията, че е против връщането на задължителната казарма за българите. "Това ще нанесе много щети. Ще доведе и до всяване на разцепление в нацията, дори и до политическо разцепление", прогнозира запазилия поста си министър. Имаме 2,5 милиона българи в чужбина. Много от тях имат деца, които са с двойно гражданство. Какво правим с тях? Трябва да ги задължаваме да се връщат да отбиват задължителна военна служба, а ако те не се върнат, при първото им стъпване на летището, да ги задържаме, за да влязат в казарма. Сами разбирате до какво би довело това. Не бива да плашим хората", каза Ненчев пред камерите на Нова телевизия.

"Аз съм "за" запазване на професионалната армия. Анализите показват, че това е най-доброто решение. Отделно - българската професионална армия върши работата си на ниво", каза още Николай Ненчев. 

След това коментира и въпросите, свързани с  охраната на границата от гранични полици и патрули от МВР. Министър така и не пожела да отговори  дали тези екипи ще бъдат въоръжени.  

Накрая министърът се обясни в любов на жена си и й благодари, че е с него вече 17 години. И  обеща,че днес ще гледа да прекара с децата си поне два часа.