Ваучерите за гориво за фермерите отпадат. На тяхно място ще се въведе нова схема за подпомагане с по-ниска ставка на горивото за земеделска дейност. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на депутатите от БСП Лява България Светла Бъчварова и Кирчо Карагьозов министърът каза, че документите за държавната помощ за тази година вече са изготвени.

Предвижда се с отпадането на ваучерите разликата между ставката на акциза за селското стопанство и нормалната ставка да бъде възстановявана от Агенция "Митници", но след внимателни проверки за използването на горивата.

Проверките ще се правят от държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните при "прозрачни критерии", подчерта Горанов.

Промяната ще намали бюрократичната и административната тежест за бизнеса, посочи финансовият министър.

Горанов съобщи, че Европейската комисия трябва да одобри новата схема и земеделците да получат държавната помощ за 2016 г. в пълния размер, предвиден в бюджета за годината. Ако Брюксел прецени, че схемата е допустима по европейските правила, няма да е нужна нова нотификация, допълни той. 

Финансовият министър беше категоричен, че не можем да си позволим отпускането на средства без пълно съответствие с европейските правила и одобрението от Брюксел.