В конкретния случай става дума за лице, което към момента на пристигане на екипа на Бърза медицинска помощ е било все още с признаци за живот, понастоящем то е починало. Лицето е намерено във вътрешния заден двор на посолството на държавата Палестина. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с намерения труп на палестинец тази сутрин.

В 7.32 часа е получен сигнал на тел. 112 за пострадало лице в сградата на посолството на държавата Палестина. На място е изпратена линейка на Бърза медицинска помощ, а впоследствие е изпратен екип - 2 прокурори, 2 следователи, съдебен медик, на място е пристигнал и представител на МВнР.

Лицето очевидно е обитавало това посолство. Самото посолство не се охранява, няма физическа охрана, а доколкото ми е известно посолството няма и техническа охрана, имаме предвид камери или някакви други. На този етап ние не можем да потвърдим със 100% категоричност самоличността на лицето, но според изявления на представители на дипломатическото представителство в конкретния случай става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед, каза Цацаров.

Главният прокурор припомни данните, които бяха разпространени още през януари, сред тях и това, че Омар Зайед е бил обявен за общодържавно издирване, но той не е бил открит.

„Ние, официални данни за това, че лицето е обитавало посолството нямаме, имам предвид до настоящия момент официално по никакъв начин не е било известно, че това лице пребивава на територията на посолството или че това лице инцидентно се намира на територията на посолството. Разпоредено е задържане на лицето, лицето е обявено за общодържавно издирване. Оттогава органите на полицията осъществяват издирване с цел задържане и изправяне пред съд, обясни главният прокурор. Той подчерта, че те не са имали данни в рамките и на преписката по екстрадиционното производство, че палестинецът пребивава на територията на посолството на държавата Палестина.