Окръжният съд в Пазарджик продължава четенето на обвинителния акт срещу 14-те подсъдими за разпространение идеите на терористичната организация "Ислямска държава", съобщи "Фокус".

Прокурор Недялка Попова прочете дейността на един от обвиняемите - Ахмед Муса Ахмед. Според тайни свидетели с номера 001 и 002 в проповедите си той е изразявал радикални идеи. Освен това се е срещал с различни лица, които впоследствие са напуснали страната.
Според обвинението проповедникът Ахмед Муса и съмишлениците му са събирали дарения за "Ислямска държава", възхвалявали са "свещената война" и са проповядвали религиозна омраза.

В обвинението се съдържат данни за осъществяването на логистична подкрепа на три лица, които не са от България, а впоследствие са се присъединили към бойците на "Ислямска държава". Първият е Саид Юсеинович, жител на Босна и Херцеговина, който е присъствал в Пазарджик в дома на Ахмед Муса, както и в джамията Абу Бекир в квартал "Изток".

Вторият е Мурад Ялдъз, който също е бил в дома на Ахмед Муса и в джамията, а третото лице е сръбски гражданин, който вече е част от войските на ИДИЛ.

Според прокурор Попова проповядването на омраза става чрез интернет и чрез слово от страна на Ахмед Муса Ахмед, като омразата и към всички, които не проповядват и не са привърженици на Салафитското радикално течение на исляма.