Традиционното китайско изкуство за изрязване на декоративни животински силуети от хартия демонстрираха пред многобройните си гости китайски специалисти вчера, когато беше отбелязано настъпването на Годината на златната маймуна по китайския календар в Канев център. Това е най-популярното изкуство в Поднебесната империя, което през 2006 е включено в националното културно наследство на страната. Хартиените фигури с животни от китайския зодиак се използват при различни церемонии, за украса на домовете и декорации.
Изрязването на фигури беше само малка част от разнообразната и интригуваща изложба на китайски традиционни изкуства. Посетителите се потопиха в тайните на древните китайски занаяти и изкуства. Те видяха как се връзват възелчета под различна форма от копринени конци и се запознаха с тайните на китайската калиграфия.
Силен интерес предизвика и традиционната китайска игра дзиендзъ, при която група младежи си подават с крака ракета с тежести, обвита в естествени пера. Пъстрата програма на празненството беше допълнена и от чаена церемония, игри с пръчки за хранене, китайски традиционни танци, песни, танц на дракона и томбола. Събитието се организира от СОУ „Васил Левски“ и Институт Конфуций-Велико Търново.