„Нисан“ ще представи две поразителни специални версии на най-продаваните си кросоувъри - Qashqai и X-Trail, по време на започващото другата седмица автомобилно изложение в Женева.
Взимайки настоящите модели като отправна точка, Nissan е изследвал как една по-премиум и динамична дизайнерска интерпретация може да повиши и увеличи привлекателността на всепризнатата кросоувър гама.
Двата автомобила са наречени Qashqai Premium Concept и X-Trail Premium Concept. Макар да са отделни модели, цветовете, материалите и темите, с които се характеризират, ги превръщат в неповторима двойка. Qashqai Premium Concept е създаден от Nissan Design Europe (NDE), разположен в сърцето на Лондон, докато X-Trail Premium Concept е дело на Nissan Global Design Centre (GDC) в Япония.
Тъй като кросоувърите играят изключително важна роля в продължаващия успех на „Нисан“ в цяла Европа, тези два Premium Concept демонстрират желанието на марката да разшири целевия пазар, признавайки едновременно с това многообразието от клиенти.
От начина, по който е изразен дизайнерският език на „Нисан“ до усъвършенстваните материали, които са използвани - двата автомобила предлагат свеж поглед към широко разпространената привлекателност на премиум кросоувъра на марката. Взимайки под внимание концепцията на градски изследовател, всеки Premium Concept предлага уникално изпълнение и е проектиран да се хареса на много различеи клиенти. Qashqai е проектиран за „Premium Urbanite“ човек, който мечтае за уикенд, поглъщащ културните забележителности на европейските туристически дестинации като Женева, Париж или Рим. X-Trail е насочен към „Premium Adventurist“, който мисли за планински приключения в Алпите или Пиренеите.
Общото при двата автомобила е опростената, но изпълнена с енергия цветова палитра; силното привличане на черното и бялото, контрастиращо със златисто-меден цвят, който внася елегантност и топлота в кросоувъра.
Използвайки модерния черен мат като свой основен цвят, Qashqai Premium Concept интелигентно комбинира дизайн и нови материали. Висококачествените, златисто-медени детайли акцентират върху различни точки на купето - по колесните арки, около линията на прозорците, в светлинните блокове на фаровете и релсите на покрива - контрастирайки силно с черното, подсилвайки по този начин динамичния силует на екстериора. Той допълнително е подчертан от автентичния карбон, използван в долните секции, както и от дръзкия технически детайл на машинно обработените 20-инчови джанти. Броните и страничните прагове добавят общо впечатление за спортни способности и вградено качество. Оптимизираната „V-motion“ радиаторна решетка придава острота на предницата на автомобила като едновременно с това е смело дизайнерско изявление относно премиум позиционирането на модела.
Интериорът на Qashqai предефинира високото качество в сегмента на компактните кросоувъри с използването на бяла, мека кожена Nappa тапицерия, която обикновено може да бъде открита в луксозните автомобили, както и с качественото изпълнение на средната секция на облегалката и седалищната част. Усещането за качество е допълнително подсилено чрез използването на премиум златист меден цвят, втъкан в корбоновите детайли в интериора. За волана и скоростния лост са използвани поразителна комбинация от черен сатенен хром и течен, черен матов цвят.
В рязък контраст със своя събрат X-Trail Premium Concept използва матова бяла боя за свой основен цвят. Предният капак и покривът са изработени от тъмночерен матов карбон, придаващ на автомобила истински премиум, но едновременно мощно излъчване, както и усещане за лекота. Големият контраст между бялото и черното подчертава линията, която започва от „V-motion“ радиаторната решетка, минава през капака на двигателя, отстрани и завършва в задната част на колата. Този контраст отразява и здравата „go-anywhere“ природа на приключенския X-Trail. Предната защитна решетка е изпълнена в златист меден цвят, привличайки погледите върху себе си, повишавайки усещането за защита и фокусирайки върху 20-инчовите джанти. В черен гланц са боядисани веждите на калниците и елементи от купето, изискан щрих, който издига X-Trail над другите приключенско-ориентирани кросоувъри.
Тапицерията в интериора е изработена от висококачествена кожа, изпълнена в естествена жълтокафява и черна цветова комбинация, която отразява привлекателността на автомобила за приключенски настроените клиенти. Заедно с премиум кожите, седалките са поръчкова изработка. Жълтокафява кожа с „cloud effect“ дизайн върху подглавника и бордовете на седалката, плюс Ultrasuede®, акцентирани със златно-перлени кожени ивици, минават през централната секция на облегалката и седалищната част. За арматурното табло и облицовката на вратите са използвани черни карбонови и хромирани елементи, които придават на интериорното пространство първокласно спортно излъчване.
Благодарение на тясното сътрудничество между японското и европейското дизайнерско студио на Nissan, Qashqai Premium Concept и X-Trail Premium Concept изследват потенциала на вълнуващо ново ниво на индивидуализация в кросоувър сектора, насърчавайки много по-високо ниво на себеизразяване на собственика. Резултатът: всеки пътник, в който и да е от автомобилите, получава идентично премиум и динамично изживяване.
„Като пионер в този сектор, „Нисан“ ще продължи да разширява границите и изследва креативните решения, за да отговори на широката гама от нужди на взискателните клиенти в Европа“, казва изпълнителният директор на „Нисан Мотър къмпъни“ Мамору Аоки.