Една от най-утвърдените фирми в автомобилния бранш в Русе - „Ес Транс“, стартирала като представителство на „Нисан“ още от основаването си през 1993 година и впоследствие разширила фолиото на предлаганите марки с „Грейт Уол“, „Хавал“ /2010 г./ и „Джип“ /2018 г./, става най-голямото автомобилно представителство в Русе. От 1 септември компанията ще предлага още пет марки - „Хюндай“, „ФИАТ“, „Алфа Ромео“, „Додж“ и РАМ, а това е много висок атестат за работата и авторитета на компанията. По този повод разговаряме с нейния управител Емил Цветков.

- Г-н Цветков, как работи в тези пандемични времена автомобилният бранш?
- Автомобилните производители, заедно с туристическия бранш, изпитаха най-големите трудности в тази обстановка - и в глобален мащаб, и на местно ниво. Рязкото намаляване на продажбите изправи пред нови предизвикателства почти всички в сектора. В допълнение, повишаването на екологичните изисквания, допълнително засили стремежа и ускори плановете на основните автомобилни марки да инвестират в развойна дейност, свързана с автомобили с алтернативно задвижване - хибриди, plug-in хибриди или напълно електрически автомобили. Това само по себе си е процес, свързан с изключително големи инвестиции в развойна дейност и до голяма степен преструктуриране на производствените центрове. На практика всички производители изпитват големи финансови трудности и това засили процесите на прегрупиране, сливане и коопериране между много от доскорошните конкуренти.
- Може ли да се направят паралели между сегашната криза в сектора и срива след 2008 година? Кои са еднаквите и различните неща?
- Общото между двете кризи е финансовият аспект.  Кризата от 2008 беше преди всичко финансова. 
Кризата от началото на тази година е породена от други фактори, които в крайна сметка пак водят до финансова криза
Факторът страх, но не от финансови загуби, а за здравето и живота, е значително по-силен сега. Също така е важно да се отбележи, че след 2008 година световната икономика започна да се възстановява сравнително бързо, което до голяма степен помогна и на нас да се измъкнем от кризата.
- Бихте ли рискували с прогноза кога и как ще се възстановят предпандемичните нива в автомобилния бизнес?
- Факт е, че към момента пазарът в България бележи значителен спад. Въпреки това последните 1-2 месеца показват раздвижване, което ни дава надежда, че 2021 ще бъде по-добра от 2020, въпреки че няма да се стигнат нивата от 2019. Що се отнася за връщане на старите нива на продажби и дори евентуален ръст, можем само да правим догадки. Това ще се реши от обстановката не само в България, но и в останалите части на света. Автомобилният бранш е изключително глобален и всяка промяна в дадена точка на света може да доведе до промени на локално ниво.
- Как настъпилата през пролетта внезапна стагнация влияе на нашия пазар?  
- Колкото и пренебрежимо малък да е нашият пазар, тези процеси достигнаха и до него - някои модели и дори цели марки го напускат, а редица производители смениха вносителите си у нас.
- Има ли Русе някаква регионална пазарна специфика и съответните подходи към нея?
- Трудно може да се говори за някакви общоприети правила в тази насока. 
Успехът на една или друга марка и в глобален, и в регионален план предполага дългогодишна упорита работа
за спечелване доверието на клиентите.
- Въпросът с поддръжката на автомобилите обикновено остава скрит за широката публика, но е много важен за безопасността на всички на пътя. Какви са митовете и фактите в това отношение?
- Безспорен факт е, че поддръжката на един автомобил в оторизираните от производителя сервизи не е евтина. Но е мит, че всяко едно гаражче може да гарантира обслужване на всеки автомобил така, че той да е безопасен за движение. По-ниската - и то невинаги - цена е за сметка на вложени резервни части с неясен произход, на неспазване поради непознаване на техническите изисквания на производителя, на неплащане на данъци и осигуровки... И докато логиката на обикновения човек е донякъде разбираема, то бездействието и демагогията на държавните институции, които по презумпция трябва да упражняват контрол в тази сфера, е недопустима. Защото разликата в цената на услугата много често означава и разлика в сигурността на пътя.
- Доколкото разбрахме, при вас предстоят големи промени?
- Да, както винаги сте правилно информирани. Подписахме договори и от 1 септември сме официални дилъри за марките „Хюндай“, „ФИАТ“ леки и лекотоварни автомобили, а малко по късно - и на „Алфа Ромео“, „Додж“ и „РАМ“. Договорът за „Джип“ бе преподписан с новия вносител на марката - „Витоша Ауто“. Всички тези марки ще се предлагат и сервизират в автокомплекса на „Хюндай“ на бул.“България“. Там ще продължат да се обслужват и автомобилите „Инфинити“. Важно е да се подчертае, че 
ще разполагаме с пълната техническа информация за всички модели на тези марки
с оригинални резервни части и обучен персонал.
- Кажете по няколко думи за тези марки.
- „Хюндай“ е добре известно име у нас, с една от най-големите моделни гами и определено - с най-многото електрифицирани модели.
След промените във „ФИАТ“ марката печели все повече нови клиенти благодарение на внедряваните нови технологии и добро ценово позициониране, особено при лекотоварната гама.
„Алфа Ромео“ изкушава с изтънчен дизайн и върхови технически решения. В немного широката й гама блести един изключителен модел - „Стелвио“.
„Додж“ и „РАМ“ са нишови автомобили, които имат своите почитатели сред ценителите на големите американски коли и все по-често се забелязват по нашите пътища. 
Запазваме си правото да запознаваме вашите читатели за всички нови модели на тези марки.        
- Защо в тези нелеки времена се решихте на това ново предизвикателство?        
- Гледаме на тази стъпка като естествено продължение на цялата ни почти тридесетгодишна работа в този бранш. За тези години натрупахме достатъчно опит, разполагаме и с добре подготвен екип. В гамата на предлаганите от нас автомобили обаче са слабо застъпени моделите от по-ниските и по-високите класове, не можем да предложим нищо и от така търсените „баничарки“. 
Сега ще можем да запълним тези празнини
а и още нещо - ще има какво да предложим на клиенти, търсещи автомобили от по-висок клас.
- Какво ще стане с марките, които представлявате в момента?
- Ще продължим да предлагаме на нашите клиенти от региона и автомобилите на „Нисан“, „Грейт Уол“ и „Ховър“. Те също непрекъснато развиват и разширяват гамата си с нови електрифицирани модели.
- Няколко пъти споменавате „електрифицирани модели“. У нас мненията за тях са доста поляризирани. Какво е вашето виждане?
- Нещата до голяма степен са предопределени от екологичното законодателство. Най-големите европейски и японски производители 
спират от производство на първо време дизеловите, а впоследствие - и бензиновите двигатели
Не защото технически е невъзможно да се направи така, че те да отговарят на изискваните норми, а защото това би направило цената им неприемливо висока.
Срещу чисто електрическите коли има три основни възражения: висока първоначална цена, ограничен пробег между две зареждания и неразвита зарядна мрежа. 
По отношение на цената - разликата между тази на чисто електрическите и на конвенционалните автомобили непрекъснато и доста бързо намалява - и поради свързаното със завишените екологически изисквания неизбежно увеличаване производствената цена на първите, и поради намаляване цената вследствие развитието на технологиите и увеличеното производство на вторите. Не бива да се забравя, че експлоатационните разходи при електрическите автомобили са значително по-ниски - в зависимост от пробега с между 3000 и 5000 лева на година. А в много страни има държавна подкрепа при закупуването им - до, а в Румъния например - и над 20 000 лева.
За пробега между две зареждания - в момента масово произвежданите електрически модели от среден клас са с пробег между 300 и 450 километра и тенденцията е към увеличаването му. Моето лично мнение е, че голямата цел на производителите през следващите години ще бъде да направят зареждането максимално бързо. Иначе 
при почти всеки модел клиентът може да избира поне две батерии с различен капацитет
естествено - и с различна цена. Така че не е проблем и по-дългото пътуване. А като правило гаранцията на една батерия в момента е осем години или 160 000 километра пробег. Практиката показва, че този пробег значително се надхвърля.
Що се отнася до зарядната мрежа - вярно, у нас в момента все още не е достатъчна. Но зарядна точка на практика има във всеки двор, гараж, фирма. Така че за много хора, които имат ежедневен пробег до 200-300 километра, зареждането не би трябвало да е проблем.
- Очевидно сте твърд привърженик на електрическите автомобили, каква кола карате?
- Не би могло да не съм поддръжник на електрическата мобилност, след като от почти четири години карам само такива автомобили. Мога да ви уверя, че удоволствието е несравнимо. И само между другото - 100 километра на ток, зареден през нощта, се изминават с по малко от два лева!