Японската компания „Шарп”, една от най-големите производители ан електроника в света прие предложението на тайванската корпорация Hon Hai Precision Industry за поглъщане, като цената на акциите й е установена на 5 милиарда долара, съобщи Агенция Киото. До последният момент „Шарп” водеше преговори с японското правителство и неговия Фонд за обновление на индустрията за кредит от 2.5 милиарда долара, но и за преминаването на компанията под контрола на властите.

Офертата на тайванската корпорация обаче се оказа по-изгодна, тъй като цената за акциите достигна 5 милиарда долара. При това тайванците гарантираха запазването на „Шарп” в сегашния й вид и запазване на работата на заетите и мениджмънта на компанията.

Hon Hai Precision Industry е голям производител на електронни компоненти. Тя има завод в континентален Китай и доставя на Apple компоненти за смартфоните iPhone. С покупката на японската компания тайванците ще разширят присъствието си на световните пазари и в сферата на мониторите, телевизорите и битовата електроника.