Още двама възрастни бяха оплетени в мрежите на телефонните измамници.
Във вторник преди обед на домашния телефон на 80-годишна русенка се обадил мъж, който се представил за инспектор в МВР. Той обяснил, че полицията е по следите на банда измамници и ако й се обадят да искат пари за лечение на болен роднина, да звънне на тел.9112, а след това да даде определена сума на мнимите доктори, която ще й бъде върната след залавянето им, но ще служи като доказателство за осъждането им. Веднага след приключването на разговора позвънил мъж, който казал, че е доктор и в момента се подготвя за операция на мъжа й, който бил блъснат от кола. Бабата, която вече била предупредена за измамниците, веднага схванала, че някой се опитва да я излъже и набрала несъществуващия тел.9112.
Тъй като линията не била прекъсната от набиращия, веднага се обадил фалшивият полицай и се осведомил колко пари има жертвата.
1000 лева и 700 долара, но в банката имаме още, отвърнала бабата.
Засега хвърли тези пари през балкона, а после ще видим дали ще трябват още, каза „инспекторът“, записал адреса и изпратил куриер.
Уговорката била бабата да не прекъсва връзката, за да може разговорът да продължи. След 10 минути тя хвърлила през терасата парите в плик и малко след това инспекторът, който все още бил на телефона, започнал да я убеждава да отиде в банката и да изтегли спестяванията, защото ще й се обадят още измамници. В това време съпругът на жената се прибрал и тя споделила с инспектора, че вече не е сама. Тогава връзката прекъснала и никой повече не се обадил.
Точно преди две седмици възрастен русенец бе накаран по същия начин да изтегли от сметката си 21 000 лева и да ги остави в кошче за кучешки изпражнения в градинката на бул.“Цар Освободител“.
Пак във вторник 86-годишен мъж бил подмамен да даде пари за освобождаване на пратка с много важни документи за зет му, който бил извън града. Последвали още обаждания, в които дядото припознал гласа на зет си и като разбрал, че вечерта ще му върне парите, дал на непознат мъж пред блока си 5400 лева, без да получи пратка в замяна. След като това не станало и на следващия ден, старецът се обадил на зет си и разбрал, че е излъган.
От полицията отново съветват русенци да не дават пари на непознати по никакъв повод, а ако получат подобни телефонни обаждания, да сигнализират на тел.112, а не на 9112.