Време е за спасителна акция! Няма време за запретване на ръкавите, действате светкавично, без миг замисляне.

Попадането на смартфона под вода е изпитание, което той може да премине успешно... или не. От вас зависи да повишите процента на вероятен успех.

Готови ли сте да спасите удавника?

Веднага го извадете от водата. Ако все още е с включен дисплей, моментално го изключете.

Бъдете внимателни. Не го друсайте излишно, за да минимизирате риска от влизането на водата по-навътре.

Ако смартфонът ви се разглобява, незабавно извадете батерията. Ред е на SIM картата. Спасяването ѝ е важно от гледна точка на това, че вероятно държите да запазите всички събрани телефонни номера. Колкото повече време SIM картата е във влажно състояние, толкова повече се увеличава вероятността от окисляване и загуба на работоспособност.

Ако виждате още нещо, което можете да отстраните от удавника, давайте. Например, калъфа, SD картата и т.н.

След като сте спасили тези важни части на смартфона си, заредете се със салфетки и памучни кърпи. Подсушете всичко. Ако в дома си имате прахосмукачка с много тесен накрайник – използвайте я! Така ще имате по-големи шансове да отстраните проникналата вода. Сушете с помощта на прахосмукачката на минимална мощност в продължение на 10 минути. Минете през всички пролуки на смартфона.

В никакъв случай не посягайте към сешоара. Не е желателно да сушите с него. Забравете също така за прякото излагане на слънце или пък поставянето на смартфона върху радиатор или електрическа печка. Високите температури са изключително опасни за електрониката. Колкото до сешоара, той може да вкара малките капчици вода още по-навътре в корпуса.

Вместо това сложете смартфона си на място, през което минава поток хладен въздух. Например, вентилатор или климатик.

Не прибързвайте с включването на смартфона. Изчакайте да изминат два дни. А в най-добрия случай след като изпълните всички стъпки от „бързата помощ“, можете да отидете в сервизен център, където хора с опит да продължат борбата за живота на телефона ви.

Не се надявайте на гаранцията. Окисляването на медните части от схемите при досег с вода е моментално, дори и телефонът ви да няма така наречения liquid contact indicator – бяла пластина, която променя цвета си при намокряне.

Ако смартфонът ви е паднал в морска вода, съветваме ви да отидете в сервизен център, дори устройството ви работи. Така ще бъде отстранена солта, която е останала във вътрешността на телефона и може да разяде схемите.

По същия начин би трябвало да постъпите, ако телефонът ви се е напълнил с пясък на плажа.

Все пак, ако падането на телефона във водата е довело до „тотал щета“, можете да потърсите нов в сайта на sravni.bg и ако често трябва да спасявате мокрия си телефон, замислете се за покупка на водоустойчив модел.