Австрийското правителство свиква днес извънредна среща на министрите на външните и вътрешните работи на страните от Западните Балкани, за да се постигне координация при ограничаването на миграцията.

На нея е поканена и България. Поканата е изпратена от австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и на външните работи Себастиян Курц. На форума ще присъстват още министри от Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. На форума във Виена ще участва и министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил. От него ще отсъства Гърция, която изрази недоволството си от този факт.

Срещата има за цел да уточни политиката спрямо мигрантите по т.нар. Балкански маршрут, след като властите във Виена въведоха ограничения и дневни квоти по границите си. Разговорите ще се проведат ден преди срещата в Брюксел на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз.

Агенция БГНЕС припомня, че Австрия многократно призова за по-тясно сътрудничество между отделните държави по т.нар. Балкански маршрут при справянето с мигрантската криза.

През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия.

Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близкия месец експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 110 000 мигранти.

За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.