През следващите 5 години компанията „Шел” ще търси и проучва находища на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“ в Черно море.

Това стана факт след подписан днес договор с българското правителство. Договорът между двете страни е със срок от 5 години, като има опция да се удължи два пъти за по още две години. За да започне реалната проучвателна дейност е необходимо „Шел“ да получи всички необходими разрешителни, да внесе бонус към държавния бюджет в размер на 4 млн. и 900 хил. евро. Едва тогава ще стартира реалната процедура по проучване и търсене, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя сложи подписа си под договора и обясни, че днешният днес е много специален за българската енергетика. „С подписването на този договор правим изключително важна крачка към постигане и реализиране на един от основните ни приоритет в енергетиката-диверсификацията на източниците за доставка на природен газ. Изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните ни страни, заедно с работата във връзка с местния добив са крачките, които трябва да извървим, за да постигнем така желаната диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ”, заяви ресорният министър.

Тя припомни, че едно от първите решения на правителството в областта на енергетиката през 2014 г. беше свързано със стартирането на процедурата за проучване и търсене в дълбоко Черно море. „Процедурата приключи успешно и лицензът беше спечелен от един от световните лидери в бранша-Шел. Компанията ще вложи в проучвателни дейности 18 млн. и 600 хил. евро. и ще внесе бонус в държавния бюджет в размер 4 млн. и 900 хил. евро.”, уведоми Петкова.

Тя поясни, че на проучването се разчита като на опция за диверсификацията на източниците на нефт и газ. „Това всъщност бе нашата основна цел и задача, когато през 2014 г. стартирахме тази процедура с ясното съзнание, че именно местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Каква по-голяма диверсификация от местния добив? Ние разчитаме изключително много на тази процедура”, категорична бе Петкова. Тя поясни, че се разчита на този евентуален добив и за един от източниците на газоразпределителния център „Балкан“.
От своя страна и регионалният вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ Айлин Уилкинсън, която подписа договора от страна на „Шел”, увери, че компанията има опит по цял свят, както и компетенции в тази област, тъй като се занимава с това от 30 години.

„Основните ценности на Шел в нашите действия са да не правим щети на хората и на околната среда. Спазваме това и като принципи в България”, увери тя. „Лицензът, който получаваме днес ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ в България. Имаме голяма сигурност, но преди да започнем дейността си по оценката ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно”, поясни още Айлин Уилкинсън.

„Вярваме, че ще успеем да се справим успешно с това предизвикателство. Вярвам, че сме изградили доверие в обществото, което е изключително важно, за да може да бъде реализиран този обект”, каза Камелия Славейкова, която е изпълнителен директор на „Шел България”. Приети сме от обществото и имаме имиджа на един от най-добрите работодатели и на предпочитан партньор. Всичко това е една добра основа, върху която ще стъпим, за да реализираме този проект, смята Славейкова.