Папа Франциск призова за забрана на смъртното наказание в цял свят, като заяви, че заповедта: "Не убивай!" важи и за невинните, и за виновните, предаде Ройтерс. Пред десетките хиляди хора, дошли на площад "Свети Петър" за редовната неделна молитва, папата също така призова католическите политици по света да работят за мораториум върху екзекуциите по време на Светата година на милосърдието, която приключва през ноември.

"Обръщам се към съвестта на тези, които управляват, да постигнат международен консенсус смъртното наказание да бъде премахнато", заяви главата на Римокатолическата църква.

Католическата църква, която обединява 1,2 млрд. души, в продължение на векове е позволявала смъртното наказание в краен случай, но тази позиция започна да се променя при покойния папа Йоан Павел II, който почина през 2005 г.

"Заповедта: "Не убивай!" е абсолютна ценност и важи както за невинните, така и за виновните", каза папа Франциск и добави, че "расте съпротивата срещу смъртното наказание дори за легитимна защита на обществото", защото има съвременни начини "за ефикасно потискане на престъпността, без извършителите да бъдат лишавани от възможността да се реабилитират".

Папата засегна темата за смъртното наказание преди в Рим да започне работа Деветият международен конгрес на министрите на правосъдието под наслов "За свят без смъртно наказание".

Преди седмица папа Франциск се срещна с руският патриарх Кирил в Мексико. Двамата се целунаха церемониално и седнаха на първите преки разговори между главите на Римокатолическата и Руската православна църква за почти 1000-годишен разкол или Велика схизма между Западното и Източното християнство.