Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в Аман „временно принципно споразумение“ с Русия за условията за евентуално спиране на военните действия в Сирия, предаде АФП.
На пресконференция в Аман той съобщи, че отново е разговарял по телефота с руския си колега Сергей Лавров. Постигнахме временно споразумение по принцип за условията на спиране на вражеските действия, което би могло да влезе в сила през следващите дни.
Днес сме по-близо до прекратяване на огъня, увери американският държавен секретар, който настоява пред Москва за изпълнение на тази част от международното споразумение, сключено в Мюнхен на 11-12 февруари.
Това още не е станало и се надявам, че нашите президенти Обама и Путин ще могат да разговарят през следващите дни, за да се опитат да свършат тази работа, посочи той.
Кери и Лавров са главните архитекти на споразумението от Мюнхен на Международната група за подкрепа на Сирия, с което 17 страни и три многостранни организации се съгласиха на прекратяване на враждебните действия в Сирия до една седмица т.е. по принцип в петък, 19 февруари. Боевете в Сирия обаче продължиха и след тази дата.