"Фейсбук" вгради инструмент за предотвратяване на самоубийства, пише "Индипендънт".
Инструментът „Suicide Prevention” („Предотвратяване на самоубийство”) вече е достъпен в някои части на света. Чрез него ще можем да маркираме и съобщим за наши приятели, при които може, според нас, да има риск от самонараняване.
Социалната мрежа призовава хората, които видят непосредствен риск за злополука да се обаждат на телефоните за извънредни случаи, а да посочват приятелите си във „Фейсбук”, предава БГНЕС.
Маркирането изпраща съобщение на специален екип от специалисти, който да помисли за най-добрия начин по който да процедира. В последствие маркираният човек получава съобщение, че „ваш приятели мисли, че преминавате през нещо трудно и ни помоли да погледнем скорошната ви публикация”. Опциите за проблемния потребител са да говори с екипа от специалисти или със свой, вероятно друг приятел. Всички тези предложения за подкрепа могат да бъдат отказани, ако даденият човек поиска това. Подобен инструмент беше въведен в „Туитър” през 2014г., но след това беше спрян, защото предизвикваше повече злобни шеги с уязвими хора, отколкото помощ.