Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган раздаде безплатни таблети на учениците и ги призова да не се превръщат в "роби на интернет".

Ердоган използва случая отново да защити противоречивите мерки на турското правителство за затягане на контрола върху интернет.

"Интернет е много важен инструмент, но той може да се превърне в най-голямата заплаха в нашето време, ако бъде в ръцете на злонамерени хора", каза турският премиер пред група първокласници, второкласници и техните учители в Анкара. "Не се превръщайте в роби на интернет, не се превръщайте в роби на компютрите", каза той по време на церемонията по случай инициативата на правителството да бъдат раздадени 100000 таблета за ученици в цялата страна.

Турският парламент предизвика буря от протести в страната и чужбина по-рано този месец, след като одобри ограничения на интернет, които дават на властите правото да блокират страници, считани за обидни или нарушаващите правото на личен живот.

"Ние не целим да ограничим свободата на никого. Напротив, искаме да защитим нашите младежи от изнудвачи, узурпатори и мошеници", каза Ердоган.