За трета поредна година отбор на Русенския университет ще участва в единственото по рода си международно състезание за енергийна ефективност „Шел екомаратон Европа“. Тази година надпреварата с малки авангардни болиди ще се проведе в Лондон между 30 юни и 3 юли. Там русенските инженери ще се постараят да подобрят миналогодишното си постижение - 213 километра пробег със символичния разход 1 киловатчас.
„За състезанието ще запазим миналогодишното купе. Подготвили сме обаче и много подобрения, по които вече работим. Чакаме например нов мотор от Швейцария. Подменена ще е и зъбната предавка, чиито зъби ще са изработени от тефлон с цел олекотяване“, разказа за „Утро“ ръководителят на екотима Симеон Илиев. Ще се използва и нов контролер като идеята е да се оптимизира разходът на енергия. Кормилната уредба пък ще се изготви на 3Д принтер.
Макар че тази година състезанието ще се проведе месец по-късно от миналогодишното, екипът вече работи и е в пълна мобилизация. Причината - през 2015-та отборът бе притиснат от времето заради неочаквани забавяния на поръчаните в чужбина части и успя да оборудва болида в последния момент.
„Много сме благодарни на „Хоби Кар“, които ни помагат с боядисването на купето. Освен това са обещали, че ще помогнат практически и със съвети на нашите пилоти как да шофират на пистата. Срещаме подкрепа и от Общината, която ще ни осигури средства за пътуването. Кандидатствали сме за финансиране и по фонд „Научни изследвания“ на Русенския университет“, допълни Илиев.
Отборът е благодарен за помощта, който му указва новият декан на Транспортния факултет Васко Добрев. Тази година пилотите в тима ще са двете дами, които са шофирали болида през 2014 и 2015 година - Сюзан Мехмедова и Илияна Минковска. В отбора попадат също Пламен Захариев, Георги Кадикянов и Данчо Гунев.
През 2014 година русенци изминаха 168.3 километра и заеха 23-то място. Година по-късно в Ротердам подобриха този резултат с 44.7 километра. Въпреки новия личен рекорд, резултатът на футуристичния прототип „DTT“ нареди русенските инженери на 28-мо място. Основната причина за това бе по-голямата конкуренция в сравнение с предходното издание на мащабното екосъстезание. Очаква се тазгодишната надпревара в Лондон да е пълна с изненади, тъй като пистата е непозната за всички участници, отсега се знае само, че по нея има стръмни наклони.
В надпреварата ще участват още два отбора от България - на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ в Чепеларе, който заедно с русенския отбор се състезават с прототипи на електрическа батерия. 
Очаква се състезанието да събере над 200 свръхефективни от енергийна гледна точка превозни средства, които ще се надпреварват на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон.