МВР е идентифицирало всички рискови зони в страната, където има риск от етнически конфликти, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Изработена е и карта, където те са посочени. На органите на полицията в критичните райони са възложени специфични задачи, уточни министърът, в отговор на въпрос на депутата Светослав Белемезов.

Бъчварова посочи, че случаите в Гърмен и Орландовци през миналата година са показали, че проблемите могат да се решат чрез съвместните действия на държавни и общински институции на местно ниво. "Основната причина за недостатъчната ефективност е липсата на координационни звена за съвместни действия. На местно ниво трябва да се подобри работата на местните комисии за обществен ред и сигурност", посочи министърът, цитирана от "Дневник".

Румяна Бъчварова посочи, че основните цели на държавното управление е изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите, създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвимите групи, осъществяване на подкрепа за социална рехабилитация на освободените от затвори и социални домове, и изграждане на сигурна, безопасна и устойчива среда.