Всеки гражданин ще може да гласува колкото пъти поиска, както по електронен, така и по хартиен път след въвеждането на електронното гласуване със закона, чиито проект днес внасят в Народното събрание от Реформаторския блок. Това обяви в кулоарите на парламента депутатът от ДБГ Антони Тренчев.Той обясни, че електронното гласуване ще се провежда между 4 и 5 дни преди насрочения вот. Резултатите от него ще влизат в комисиите и ще бъдат отключвани пред група от 6-7 души, които ще разполагат с ключове. Това ще става след като приключи и хартиеното гласуване.

През дните на електронното гласуване всеки ще има право да подава вота си многократно чрез индивидуален и резервен пин код, като използва последния в случай на пряк натиск. Именно той се нарича паник пин. 

От всички негови гласувания обаче системата ще фиксира само последното. В случай, че гражданинът е направил и него под натиск, в крайна сметка може да гласува хартиено в деня на самия вот. В такъв случай комисията ще разполага със списък на гласувалите електронно и ще анулира чрез ЦИК подадения електронен вот от същото лице.

Според вносителите системата ще бъде напълно защитена от хакерски атаки, като ще се пресичат всякакви съмнително големи трафици от различни места към гласоподаването. Те твърдят, че нито един сайт на сегашните ни ведомства не разполагат с защитата, която ще има сайтът за електронно гласуване.

Реформаторите предимно от партията на Меглена Кунева смятат, че електронното гласуване ще направи изборите по-евтини и ще може да се използва и за провеждането на референдуми. Опитът им е заимстван от Естония.

Законът ще бъде гледан в парламентарните комисии до края на февруари, до края на май ще бъде гласуван от Народното събрание, а ще влезе в сила след 2 години.