Изтекло копие на документа, изготвен в рамките на преговорите за преразглеждане на условията на членството на Великобритания в ЕС, показва, че премиерът Дейвид Камерън ще отиде на срещата в Брюксел, без да има сигурност по едно от ключовите си искания след явно раздалечаване на позициите на Лондон и Брюксел, пише "Гардиън", цитиран от Фокус.
Документите потвърждават, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск не е успял да получи съгласието на европейските лидери реформите да бъдат заздравени чрез промяна на Лисабонския договор.
В черновите, които са пратени в сряда вечерта до европейските столици, всяко споменаване на промяната на договора се намира в квадратни скоби – начин, по който в международните преговори се показва, че по дадения въпрос няма постигнато споразумение.
Черновите също така разкриват, че разногласията по някои теми дори са се увеличили. Недоволството на Франция от опитите на Великобритания да осигури специална защита за лондонското Сити се проявява в появата на квадратни скоби в частта за новите правила за страните от и извън еврозоната.
В пасажа за социалните плащания ключово изречение, което щеше да стесни прилагането на ограниченията за надбавките и помощите за чуждестранните работници само до Великобритания, сега е премахнато, което подсказва, че новите правила ще се отнасят еднакво за целия ЕС, а това никак няма да се хареса на страните от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия.