Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че правителството е взело решение за спиране на Обществени поръчки (ОП) на стойност над 600 млн. лв., предаде репортер на БГНЕС.
Горанов посочи, че по време на дебата на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да прекрати ОП, обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища, на стойност 95 млн. лв.
Голямата ОП на МВР за личните документи за 500 млн. лв. също се спира и се планира за структуриране по нов начин. Спират се и големи ОП във Варна, освен вече спряната ОП за магистрала „Хемус”.
„Има дебат, че трябва да се спрат още няколко големи рамкови обществени поръчки, за които ще бъде предоставена допълнителна информация. Идеята на подобни действия е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес да се повторят по новоприетия Закон за обществените поръчки. Това да става с много ясни и прозрачни правила и процедури, за да отпадне всякакъв дебат дали големите обществени поръчки се провеждат по достатъчно прозрачен и ясен начин така, че да се гарантира в максимална степен защита на обществен интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага”, обясни Горанов. Той поясни, че става дума за неприключили процедури по обществени поръчки, които ще се обявят на ново по новия ред.
Запитан какво значи големи обществени поръчки, той обясни, че става дума за поръчки на стойност десетки милиони левове. „Има такива, които ще коментираме и с наши кметове, които са стартирали големи поръчки като във Варна има няколко големи, за които ще се коментира да бъдат преразгледани”, каза Горанов.