Модерните дигитални носители на информация са доста уязвими на различните условия на заобикалящата ги среда. Учени от университета на Саутхемптън обявиха, че са създали нов метод за съхранение на данни в пет измерения, който може да издържа на впечатляващо тежки условия.
Методът гравира информацията в специален диск чрез лазерни импулси. По този начин в един диск могат да се съхраняват до 360TB данни. Самият диск издържа на температура до 1000 градуса по Целзий. При нормално съхранение на стайна температура пък може да издържи 13.8 млрд. години без деградация.
Файловете се създават чрез три слоя "точки" с наноразмери. В зависимост от посоката на ориентация на точката и нейната страна и позиция, се оформят общо 5 измерения. Точките сменят полязирацията си, когато през диска премине светлина. Данните могат да се четат чрез микроскоп и поляризатор.
Учените разработат технологията вече няколко години. Първата демонстрация беше през 2013 г., когато можеха да "съберат" едва 300 килобайта на един диск, пише Дневник.
"Вълнуващо е, че сме създали технология, която може да съхранява документи и информация за бъдещите поколения. Тази технология може да осигури запазване на доказателства за нашата цивилизация. Всичко, което сме научили, няма да бъде забравено", коментира Питър Казански, един от участниците в проекта.