За 10 години при първоначален строг режим зад решетките отива Димитър Пенчев, халосал с тояга и убил свой съселянин заради шише ракия. Присъдата е произнесена от монтанския окръжен съд преди седмица, а престъплението е извършено на 15 април м.г. в центъра на село Георги Дамяново, съобщава „Конкурент”.Димитър и жертвата му Александър се срещнали добре почерпени в беседка в центъра на селото. Димитър носел шише вино, а 66-годишният Сашо бил с шише ракия в ръка. Всеки си пиел от собствената бутилка, но в един момент Димитър поискал да си кръкне малко от огнената вода на пенсионера. Той обаче отказал и се опитал да скрие бутилката. Тогава върху главата му се стоварила еднометрова тояга. Разгневеният Димитър решил с бой да се докопа до ракията. Ударът бил толкова силен, че пенсионерът се проснал на земята. Димитър изчезнал, а раненият Александър е открит от случайни минувачи. Пристигнала линейка и го откарала в болница, където няколко дни по-късно починал.

Пред съда Димитър се признал за виновен и делото е гледано по съкратената процедури. Това е намалило присъдата му с една трета и вместо 15 години, той ще лежи в затвора 10 години.Окръжният съд в Монтана е постановил още Димитър да плати на семейството на убития 200 000 лв. обезщетение.

Според хората в Георги Дамяново децата и съпругата на мъртвия Сашо няма да получат нито лев, тъй като убиецът му няма нищо, не работи и живее в дома на съпругата си.

Димитър е от Пазарджик, където е осъждан за грабеж.