Варна, Добрич и Враца счупиха рекордите за топло време посред зима. Времето съвсем се обърка и в средата на февруари вместо шапки и ръкавици, сложихме слънчеви очила и дори къси ръкави.

След като вчера беше отчетен абсолютният екстремум за страната за повече от 100 години с 26,5 градуса, измерени в Плевен, днес има още екстремно топли новини. Плевенският рекорд не е подобрен, но в станциите в Добрич, Варна и Враца са измерени най-високите температури за целия месец февруари, съобщи дежурният в НИМХ.

24,5 градуса показаха термометрите във Враца днес. Предишният екстремум за февруари е бил 23,7 градуса и е отчетен на 23 февруари 1977 година.
Добрич също е рекордьор. Там живакът се качи до 22,6 градуса и това е най-високата температура, отчитана през целия месец в черноморския град. Разликата с предишния екстремум е минимална, но все пак рекордът си е рекорд - на 26 февруари 1990 година в Добрич е била отчетена температура от 22,5 градуса.

Във Варна също новата стойност е 22,6 градуса. На 13 февруари 2002 година живакът също се е покачил до 22,5 градуса над нулата.

Добрата новина е, че рязко застудяване няма да има, но и хубавото време има своя край. От утре 10 градуса надолу. През деня вятърът ще се ориентира от изток-североизток. Ще е до умерен, в източните райони и поречието на Дунав и временно силен и с него ще прониква по-студен въздух. Облачността ще е разкъсана, значителна в Дунавската равнина, където на отделни места слабо ще превали.

Максималните температури ще са от 10 – 11 градуса в северозападните райони и морския бряг, до около 20 градуса в Горнотракийската низина.