Бургас, Пловдив, Русе и Стара Загора са класирани в топ 5 в проучване за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, проведено от fDi Magazine – издание на Файненшъл Таймс. Първото място в списъка е за Скопие, а след него се нареждат българските градове, съответно на второ, трето, четвърто и пето място.  

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2016/17, дирекция fDi Intelligence на Файненшъл таймс използва данни, събрани чрез специални онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets, пише Kmeta.bg.

Събраната информация за 481 дестинации (249 града, 148 региона, 39 местни производствени консорциума) е разпределена в пет отделни категории: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда. 

Всеки участник може да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на FDI, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето 2016/17.

Церемонията по награждаването ще се проведе, както всяка година, в Ница, Франция.