Голяма дупка в озоновия слой над Арктика може да порасне още повече през пролетта, когато студеното време се комбинира със засилващата се слънчева светлина и замърсителите във въздуха. Това съобщи "Дейли мейл". Озоновата дупка над канадската Северна полярна област вече е около 3 млн. кв. км - приблизително колкото Гренландия.

Специалистите очакват тя да се разшири още през пролетта, когато слънцето ще се завърне в района след дългата и тъмна зима. Заради рекордно ниските температури в горната атмосфера могат да се увеличат химикалите, които разрушават озоновия слой. Д-р Маркус Рекс от института Алфред Вегенер в Потсдам се опасява, че съвсем скоро една четвърт от арктическия озон може да бъде унищожен. "Ако полярният вихър продължи и през март, трябва да се очаква дълбок озонов минимум над Арктика.

Ако вихърът обаче се разпръсне преди това, въздушните маси могат да се смесят достатъчно с въздух от по-долните ширини и Арктика да избегне ново рекордно изчерпване на озона", предупреди специалистът. Германските учени признават, че не могат да прогнозират точно развитието на полярния вихър, но ако той не се разпръсне, озоновата дупка може да достигне дори до Централна Европа.