Южна Корея едностранно прекрати участието си в междукорейския индустриален комплекс Кесон. Южнокорейският министър на националното обединение Хон Йон Пхе обяви, че 70% от парите, изплащани от Южна Корея за заплати на севернокорейските работници, фактически се присвояват от компартията – Корейската трудова партия – и използват за финансиране на програмите на Пхенян за разработване на ядрено оръжие и балистични ракети.
Сеул взе решението да преустанови участието си в икономическата зона Кесон, където южнокорейски предприятия са наели на работа 53 000 севернокорейци, няколко дни, след като Северна Корея изведе ракета с голям радиус на действие.
В отговор Пхенян експулсира южнокорейските кадри от Кесон, който е разположен на севернокорейска територия, на няколко километра от границата. Освен това КНДР обяви технопарка за военна зона.
Финансираният от Южна Корея комплекс Кесон, който тържествено бе открит през 2004 г. като символ на помирението между двете Кореи, бе един от последните общи проекти за сътрудничество между Севера и Юга и важен източник на чужда валута за комунистическия режим.
За 12 г. южнокорейските компании са изплатили 560 милиона долара на севернокорейските власти като заплати за севернокорейците, които работят в Кесон. Само през 2015 г. сумата е била близо 120 милиона долара.
Затварянето на комплекса бележи рязко задълбочаване на напрежението на Севернокорейския полуостров.