В различните периоди от време в имотния пазар е имало раздвижване в различни сектори. В определени години са се търсили и предлагали повече търговски обекти, имоти ново строителство, селски къщи или различни по квадратура апартаменти. Според анализаторите на пазара на недвижими имоти Русе през 2016 година все по-голям интерес и търсене ще има към бизнес сгради и офиси. Прогнозите са на база раздвижване на продажбите през 2015 г. и активното търсене на офис площи и складове.
Активизиране на инвеститорите
Голяма част от предприемачите, ангажирани с реализиране на все повече проекти, търсят и проучват пазара за наемане или покупка на бизнес имоти, офиси и складове. На фона на засиленото търсене през предходната година, може да се очаква засилване на интереса към имоти през 2016 г. в градове като Русе. При наличието на многофункционални проекти и инвестиции в определени сектори, разширяването на пазара е закономерно.
Факт е, че в по-атрактивните части на града офис площите не достигат или не покриват изискванията на наематели и купувачи. Безспорно с развитието на нови сегменти на пазара, все повече предприемачи търсят добра и отговаряща на техните изисквания база, в която да настанят екипите си. За осъществяването на успешни бизнес отношения, сделки и реализиране на перспективни контакти с партньори и съдружници, е от значение какво впечатление правите.
Атрактивните и представителни офиси са сред най-търсените. Офис сградите и самите офиси, в които се работи и в които се посрещат клиенти, представляват лицето на всеки бизнес. При избор на офис се търси удобството и представителността на помещенията, които се наемат или купуват. 
Добрите новини от сектора на недвижимите имоти за 2016 г. са свързани с това, че се наблюдава тенденция на изграждане на нови бизнес сгради, напълно отговарящи на съвременните изисквания за офиси в големите градове. Много строителни фирми и инвеститори влагат средства и усилия в създаване на бизнес имоти, покриващи и най-високите стандарти. Можете да намерите просторни офиси, с изградени вентилационни и отоплителни инсталации, с луксозни общи части, с видео наблюдение, охрана, поддръжка, паркинги и удобни места за отдих на служители и клиенти. 
При всички случаи  се търсят добре позиционирани имоти, които се отличават с атрактивност, удобство и представителност. Тези показатели са сред най-важните за инвеститорите, при изграждането на нови бизнес сгради и офиси в големите градове.