История на успеха - това е най-кратката характеристика на „Киа Спортидж“. Проходилият през 1993 година малък SUV на амбициозните корейци вече има чтвърто поколение, а оценката на специалистите за него е еднозначна - продаващият се като топъл хляб джип е станал още по-добър във всичко.
Вярно ли е това?
Оторизираният представител на „Киа Мотърс България“ - фирмата на известния бизнесмен и автомобилен състезател Росен Даскалов „Сиа Кар“ кани всеки желаещ да се запознае отблизо с автомобила в шоурума си на булевард „3-ти март“ 56 /до сервиза на БМВ „Русе Кар“/. Предлага се възможност и за тестово шофиране.
Първите впечатления от кросовъра са, че е пораснал на размери, станал е по-икономичен и комфортен, освен това предлага нови технологии и спортна версия GT Line.
Новият „Спортидж“ е с 40 мм по-дълъг, като цели 30 мм от тях са използвани за увеличаване на нарасналото до 2670 мм междуосие. Височината от 1635 мм и широчината от 1855 мм са останали непроменени, докато предният надвес е увеличен с 20 мм, а задният е намален с 10 мм.
Сериозната промяна в размерите и дизайна е повлияла положително на аеродинамиката, като челното съпротивление е редуцирано от 0,35 до 0,33. По-голям е и багажникът, чийто обем вече достига 503 литра срещу 465 литра при стария модел.
Интериорът също е напълно нов. Той предлага по-голям простор и материали с по-високо качество, както и най-новите технологии, сочи информацията. Инженерите са успели също така да редуцират нивата на шум и вибрации, прилагайки промени както в конструкцията и изолациите, така и в окачването.
Цели 51% от конструкцията на автомобила е изградена от ултрависокоякостна стомана. Увеличено е използването на горещо щампована стомана, а за укрепване на A-, B- и C-колоните, страничните прагове, покривните конструкции и калниците на автомобила е използвана високоякостна стомана.
По отношение на безопасността моделът предлага въздушни възглавници за водача и пътника до него, предни странични въздушни възглавници и въздушни завеси на първи и втори ред. Сред технологиите присъстват автоматична спирачка, системата за предупреждение за опасност при смяна на лентата за движение, система за оставане в лентата на движение (автоматично коригира посоката), умни дълги светлини, система за контрол на мъртвата зона и много други.
Сред екстрите могат да бъдат изброени инфо-развлекателна навигационна система със 7- или 8-инчов екран, аудио JBL с 8 тонколони, безжично зарядно за мобилни устройства, камера за движение на заден ход, автоматично отваряне на багажника, спомагателни светлини при завой и др.
Особен интерес представлява върховата версия GT Line, акцентираща върху спорта. Тя се отличава с различни брони и LED светлини, двойни ауспуси, дифузьор, по-твърдо окачване, различно оборудван салон и 19-инчови джанти.
Нови са и двигателите, като всички покриват нормите на Евро 6. Гамата от бензинови агрегати включва 1,6-литровия GDI с мощност от 132 к.с. и 161 Нм въртящ момент, както и новия 1.6-литров T-GDI (турбо бензинов двигател с директно впръскване), развиващ 177 к.с. и 265 Нм.
Дизелите са представени от 1,7-литров CRDi (115 к.с.) и подобрен 2,0-литров агрегат. Последният се предлага във версии със 136 к.с. и 373 Нм или със 184 к.с. и 400 Нм.
Изцяло нова е също така 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител (DCT), която е достъпна само за бензиновия двигател с турбо. Ще се предлагат още автоматична и ръчна предавателни кутии.
Цената на новия „Спортидж“ започва от 37 960 лева за версията с 1.6-литров бензинов двигател и предно задвижване, а на върха и на гамата, и на ценовата листа е GT нивото на оборудване с двулитрова дизелова моторизация, двойно предаване и автоматична скоростна кутия - 68 970 лева.