За поредна година „ВиК-Русе“ е безспорният отличник на Комисията за енергийно водно регулиране. Това показва сравнителният анализ на ВиК сектора в България за 2017 г., публикуван през миналата седмица. По най-важните показатели за аварийност и загуби за вода русенското дружество изпреварва значително конкурентите си от седемте най-големи областни центъра в страната. „ВиК-Русе“ успява да изпревари и 90% от по-малките водоснабдителни дружества, като отстъпва само на центрове като Петрич и Батак. 
Както „Утро“ неведнъж е писал, над 8 кубика питейна вода се изливат всеки ден в земята от всеки километър ВиК мрежа в Русенско. Това сигурно изглежда стряскащо за много хора, но какво да кажем за Добрич, където загубите са 36.75 кубика от всеки километър на ден! В Добричко процентът на загуби във водоснабдителната система достига 85.95%, тоест от 100 кубика добита вода 86 изтичат в земята по пътя, а само 14 стигат до домовете на хората. В Русенско нивото на загубите е 41.78% - над два пъти по-ниско. В никой от останалите шест най-големи областни центъра няма загуби под 50%, а в Пловдив, Варна и Плевен те са над 60%. В София, където местното ВиК е дадено на концесия на частна френска фирма, загубите са 47.54%.
В национален план загубите на вода са средно 61.24%, почти с 20 процентни пункта над тези в Русе. А дългосрочната цел, обявена от Комисията за енергийно и водно регулиране е да се достигне 49% загуби - цел, по която съществен напредък в последните години като че не се забелязва. 
Русенците, които често се жалват от „разкопките“ на ВиК заради аварии, вероятно ще са изненадани да научат, че в това отношение живеещите в другите големи градове по-скоро трябва да им завиждат. С 66.93 аварии на 100 км тръби Русе е много пред Варна - 98.17, Стара Загора - 95.46, и пак е №1 сред осемте най-големи водоснабдителни дружества.
Разбира се, това че другите са още по-зле, не прави нещата по-добри за нас. И най-тревожният извод, който може да се направи от сравнителния анализ за 2017 г. е, че въпреки значителните инвестиции във ВиК сектора, ефективността му не се подобрява съществено. В противен случай нямаше да се налага цената на водата да се покачва ежегодно, и то с темпове, изпреварващи инфлацията. Както „Утро“ писа, днес в Комисията за енергийно и водно регулиране ще се обсъжда нова цена на водата в Русе за 2019 г., която по предложението на експертите ще е с 6,3% по-висока от сегашната.