Учените може би са на прага да разкрият сензационна новина. Според слухове в научните среди тази седмица изследователите ще обявят, че са наблюдавали гравитационни вълни или вълни в материята на време-пространството – откритие, което може напълно да промени начина, по който разбираме Вселената, пише британският в. „Индипендънт“.

Съществуването на гравитационни вълни за първи път е описано от Алберт Айнщайн преди 100 години, но досега никога подобно явление не е било наблюдавано. Ако слуховете се окажат верни, то те биха могли да представляват потвърждение на теорията на Айнщайн.

Учените, работещи със системата LIGO за засичане на леките вибрации от преминаващи гравитационни вълни, ще проведат мероприятие този четвъртък във Вашингтон, в рамките на което ще дадат повече информация за своята работа.

Смята се, че по време на това събитие ще бъде обявено, че тези вълни са били засечени за първи път.

Ако наистина съществуват доказателства за тяхното наличие, вълните биха могли да предоставят възможност за поглед към най-отдалечените и стари кътчета на Космоса. Те се излъчват от места като черни дупки от самото начало на времето и тяхното изучаване може да даде възможност за получаване на повече информация за най-ранните етапи на Вселената.

Слуховете за предстоящото съобщение се носят в пространството от седмици. Миналият месец група учени, които не са свързани с проекта, дори обявиха откритието на вълните и това, че предстои официалното им представяне.

Засега поканите за събитието, изпратени до пресата, не дават достатъчна информация за естеството на очакваната новина.

„Тази година се отбелязват 100 години от първите публикации на предположението на Алберт Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни“, се казва в прессъобщението.