Hай-влиятелната бизнесдама в света за 2014 година е Мери Бара, която оглавява американската компания “Дженъръл мотърс”.

Бара заема престижното място в нова глобална класация на списание “Форчън”, което публикува преди дни първия си световен списък “50-те най-влиятелни жени в бизнеса”.

На второ място в класацията е Джини Ромъти, САЩ, оглавяваща Ай Би Ем, а трета е индийката Индра Ноуи, която ръководи американската компания “ПепсиКо”.

Редакторите на изданието обясниха, че при подредбата на списъка са имали предвид много от същите фактори, с които се измерват хората на изпълнителни позиции в дадена компания - големината и важността на фирмата, нейното “здраве” и тенденции за развитие. както и влиянието, което оказва за напредъка и? кариерата на изпълнителния и? директор.

При съставянето на новата класация обаче специално внимание е отделено на международните операции в дейността на шефките на фирмите, както и на това какво е мястото им в глобалната бизнесобщност. Именно това е причината лидер като изпълнителната директорка на компанията “Самс клъб” Розалинд Брюър, която е номер 15 в списъка на “Форчън” за най-влиятелните бизнесдами в САЩ, да падне до 39-о място в глобалния списък. Доводът е, че докато компанията и? се снабдява със стоки от целия свят, всичките и? продажби са насочени към един пазар - този в САЩ.

В глобалния списък на 50-те най-влиятелни дами отново доминират представителките на САЩ. Има обаче и от Индия, Австралия, Франция, Великобритания, Китай, Корея и Сингапур.

Водачката в класацията Мери Бара е първата жена, оглавила глобален автомобилен производител.

В класацията са намерили място управляващата директорка на Фейсбук Шерил Сандбърг (11), президентката на Яху Мариса Майер (14) и изпълнителната директорка на “Ютюб” Сюзан Войжитски (20).

1. Мери Бара, “Дженерал мотърс”

Пост: изпълнителен директор
Възраст: 52 г.


Мери Бара е първата жена, която оглавява глобалния производител на автомобили. Тя контролира работата на 212 000 служители в 396 производства в 6 държави.
Бара е електроинженер, изградила цялата си кариера в “Дженерал мотърс”. Като изпълнителен директор тя се изправя пред големи предизвикателства в САЩ за компанията, чийто пазарен дял се е свил до исторически минимум под този на “Форд”. Като цяло обаче компанията отново печели на глобалния пазар и бордът на директорите даде подкрепата си на Бара да прави нови инвестиции, за да може компанията да се развива отново.

2. Джини Ромъти, Ай Би Ем

Пост: президент и изпълнителен директор
Възраст: 56 г.


Американката, родена в Чикаго, е първата жена на този пост в компанията. През втората година като изпълнителен директор Ромъти насочва ресурсите на “Ай Би Ем към комерсиализацията на суперкомпютъраза игра “Уотсън”.
Въпреки скорошния спад в приходите, който накара Ромъти да се откаже от бонуса си, Ай Би Ем продължава да стои стабилно на глобалната сцена, като има клиенти в 170 държави. Ромъти също така се опитва да разработва пазарите в Африка.
Джини е омъжена за Марк Ромъти, главен инвеститор в компанията “Балм ойл”. Двамата нямат деца.    

3. Индра Ноуи, “ПепсиКо”

Пост: председател и изпълнителен директор
Възраст: 58 г.


Ноуи е родена в Мадрас, Индия, в момента живее в САЩ. Присъединява се през 1994 г. към “ПепсиКо”, която е най-голямата фирма за производство на храни и напитки в САЩ. Под нейно ръководство акциите на “Пепси” се вдигнаха до рекордни стойности по-рано тази година. Ноуи разработи продуктите на компанията, като разшири асортимента от производство единствено на безалкохолни напитки към бързо развиващи се групи храни като кисело мляко и хумус. Половината от печалбата от 65,5 млрд. долара е от пазарите в чужбина.

Ноуи е омъжена за Радж Ноуи и двамата имат 2 дъщери, като семейството живее в Кънектикът.

4. Мария Фостър, “Петробрас”

Пост: изпълнителен директор
Възраст: 60 г.


Бразилската “Петробрас”, която има годишни приходи от 144 млрд. долара, е компанията с най-висок рейтинг, ръководена от жена, в класацията “Форчън глоубъл 500”. Там тя заема 25-о място.
Мария Фостър е завършила химическо инженерство. Тя е първата жена в света, която оглавява голяма компания за преработка на петрол и газ. Присъединява се към компанията през 1978 г.
Фостър е изправена пред много предизвикателства. В момента тя продава акции, за да подпомогне баланса на компанията. В същото време планира да похарчи 237 милиарда долара за проекти, свързани с производството.

5. Елън Кълман, “ДюПон”

Пост: председател и изпълнителен директор
Възраст: 58 г.


Родената в САЩ Кълман е изпълнителен директор на “ДюПон” от 1 януари 2009 г., преди това е била шеф на “Дженерал мотърс”. Рестарта на производството, който тя направи в “ДюПон”, вече дава резултати - цената на акциите скочи повече от двойно по време на нейното управление.
Придобиването през 2011 г. на датския производител на хранителни ензими “Даниско” насочва още повече фирмата в областта на земеделието и храните. Една трета от продажбите на компанията - 15,5 милиарда долара за последните 6 месеца, идва от развиващи се пазари.
Кълман е омъжена, има 3 деца.

6. Ирене Розенфелд, “Монделес Интернешънъл”

Пост: председател и изпълнителен директор
Възраст: 60 г.


След като раздели “Крафт” на две, Ирене Розенфелд ръководи операции в по-малки мащаби като шеф на компанията за храни и напитки “Монделес”. Печалбите надминаха очакванията през последната четвърт на миналата година, но като цяло намялаха през 2013 г.
Компанията получава 83 процента от печалбите си от пазари извън САЩ и съответно инвестира в чужбина. Миналата година фирмата обяви, че ще похарчи 190 млн. долара, за да построи най-голямата фабрика за производство на шоколад в Индия.

7. Мерилин Хюсън, “Локхийд Мартин”

Пост: изпълнителен директор и президент
Възраст: 60 г.


Мерилин Хюсън пое ръководния пост в “Локхийд Мартин” през януари миналата година, след като очакваният да поеме поста изпълнителен директор внезапно подаде оставка. За времето от тогава досега Хюсън доказа, че е точният човек за този пост. Под нейно ръководство печалбите и стойността на акциите на компанията, която се хвали с най-големите поръчки в областта на отбраната, се вдигнаха нагоре въпреки орязването на федералния бюджет в САЩ.
17% от печалбите на компанията са от пазари в чужбина, почти всички останали договори са с правителството на САЩ.

8. Мег Уитман, “Хюлет-Пакард”

Пост: изпълнителен директор
Възраст: 57 г.


При пристигането на Уитман в “Хюлет-Пакард” през януари 2011 г. цареше доста голямо объркване, което все още продължава. Конкуренцията е огромна във все по-свиващата се ниша на персоналните компютри. Уитман все пак успя да вдигне акциите с 47 процента, като трансформира мениджърския екип на компанията.
Някои от най-големите си битки Уитман води на международната сцена. Така например базираната в Китай “Леново” трупа точки в разработването на сървъри. Остава да се види дали Уитман ще успее да изведе компанията като победител.

9. Патриша Вьорц, “Арчър Даниълс Мидланд”

Пост: президент и изпълнителен директор
Възраст: 60 г.


Напук на стагнацията в бизнес средите в САЩ цените на акциите на компанията за преработка на храни и зеленчуци Ей Ди Ем скочиха с 45 процента за 12 месеца в периоа до август м. г.
Вьорц освободи повече от 2 милиона долара в брой от икономии в инвентара и продажба на второстепенни акции. Австралийското правителство блокира плановете на Ей Ди Ем да закупи най-голямата компания за зърно в страната срещу 3 млрд. долара. Компанията на Вьорц обаче стои много добре, като произвежда и транспортира храни почти навсякъде по света. Печалбите са 89 млрд. долара годишно.

10. Гейл Кели, “Уестпак”

Пост: управляващ директор
Възраст: 57 г.

Кели е толкова глобална личност, колкото и банката, която ръководи. Родена в британско семейство в Южна Африка, Кели преподава латински в Зимбабве, преди да стане банкер и да се премести да живее със съпруга си и трите им деца в Австралия.
“Уестпак”, която тя оглавява от 2008 г., има печалби от 43,6 млрд. долара, което я прави втората по големина банка в страната. През 7-те години, в които Гейл Кели е директор, това е една от най-добре развиващите се банки в Австралия. През 2010 г. Кели обяви своята цел жени да заемат 40 процента от мениджърските позиции в банката.