Винаги съм спазвал чест и достойнство при изпълнение на ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната. Това каза вицеадмирал Румен Николов по време на тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на отбраната“ във военното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Преди седмици от военното министерство съобщиха, че Съветът по отбрана е решил да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната“, считано от 9 февруари 2016 г. Така от там официално потвърдиха новината, че досегашният заместник-началник на отбраната ще бъде новият генерал номер едно и няма да се предлага старият за повишаване в звание. Вицеадмирал Румен Николов на 9 февруари навършва пределната възраст за военна служба за званието си вицеадмирал от - 59 години. Ако беше предложен за повишение в адмирал – там пределната възраст е 62 години и така щеше да довърши мандата си от 4 години. В Закона за отбрана е записано, че началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.

Днес със заповед на министъра на отбраната вицеадмиралът беше награден „за постигнати високи резултати в служебната дейност, доказан професионализъм и лични качества” с почетен знак на МО „Св. Георги”- първа степен. Той от своя страна прие отличието с най-висшата награда на МО, което счита за признателност за службата почти 40-годишна на Българската армия, на въоръжените сили и на Република България.

По време на церемонията военният министър Николай Ненчев от името на ръководството на МО и лично от свое име изрази признателността им и благодарност към вицеадмирал Румен Николов за неговата всеотдайност и високия му професионализъм проявени за гарантиране на сигурността и отбраната на страната. „Днес ние се разделяме с вицеадмирал Румен Николов, но само в качеството му на началник на отбраната. Убеден съм, че нашите срещи и контакти ще продължат и за в бъдеще”, каза той и изрази признателността на ръководството на МО към неговата работа като началник на отбраната. „По време на вашия мандат се ускори военната реформа и бяха разработени и приети основополагащи документи за военното строителство на армията и военната стратегия”, заяви той и посочи, че българският народ винаги е разчитал на своята армия, особено днес, когато светът става все по-нестабилен, несигурен и противоречив. Ненчев приветства и ген. Попов с встъпването му в длъжност и изрази убедеността си в неговия висок професионализъм, който ще отговори на очакванията, които имат ръководството на МО и командния състав на БА.

Генерал-лейтенант Константин Попов искрено благодари на вицеадмирала за това, че като честен достоен офицер е служил 40 години под знамената на българската армия. „Човек с воля, с характер, заслужаващ уважение, почит и признателност за всичко това, което е направил”, каза новият началник на отбраната. Поемайки тази длъжност, ген. Попов е с ясното и пълното разбиране за сериозните отговорности, за предизвикателствата, които им предстоят и в ежедневието, но и в градежа и изграждането на БА. „Основното върху, което смятам, че ще съсредоточим всички заедно като един екип в градежа наречен храм на БА – това ще бъде отношението ни към хората, към личния състав, издигане престижа на българския войник, сержант и офицер, неговата подготовка, образование и не на последно възпитание, така както са ни учили нашите деди и нашите предшественици. Този градеж ще продължи и с модернизация – като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности, на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация”, каза генералът и посочи като акцент на бъдещата дейност и интеграцията.