120 души бяха задържани за безредиците по време на протеста в Пловдив миналият петък, по данни на полицията, сред тях почти няма пловдивчани. Повечето бяха проверени и освободени веднага, но петима вече получиха присъди по бързите полицейски производства.

От Районната прокуратура в Пловдив съобщиха, че образуваните на 14 февруари – денят на протеста, дела, са приключили на 16 февруари. Внесени са четири обвинителни акта в съда. Те са срещу Тони Иванов Тонев и Камелия Валериева Иванова, двамата от София за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като по своето съдържание деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост - престъпление по чл. 325 ал.2 пр.2-ро вр с ал.1 от НК.

Срещу Денислав Светлинов Велчев от София за съучастие като съизвършител с неустановени лица е повредил постройки, прилежащи към религиозен храм, а именно счупил е 13 броя прозорци на офис на стойност 36,09 лева и 5 броя прозорци на сладкарница на стойност 9,34 лева, прилежащи към "Джумая джамия", всичко на обща стойност от 45,43 лева - престъпление по чл.164 ал.2, вр с чл.20 ал.2, вр. ал.1 от НК и за това, че на 14.02.2014 г. в Пловдив е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - престъпление по чл.325 ал.1 от НК.

Срещу Мартин Иванов Демирев от Варна за това, че в маловажен случай е отнел чужда движима вещ - три кутии цигари марка "Кинг", червени на цвят на стойност 14.10 лева от владението на Теодора Игнатова Боева, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.194 ал.3 вр. с ал.1 от НК и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост - престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

В Районен съд Пловдив са били образувани наказателни производства по внесените четири обвинителни актове, като в съдебни заседания на 16.02.2014г. Тони Иванов Тонев, Камелия Валериева Иванова, Денислав Светлинов Велчев и Мартин Иванов Демирев са се признали за виновни и са пожелали да сключат споразумение.

По отношение на Тони Иванов Тонев, Камелия Валериева Иванова е определено наказание от 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години. По отношение на Денислав Светлинов Велчев е определено общо наказание пробация 1 година и 2 месеца, а по отношение на Мартин Иванов Демирев - общо наказание 8 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години.

По образуваното незабавно производство срещу Виктор Митков Кононов от Габрово разследването също е приключило и предстои днес да бъде внесено в Районен съд-Пловдив предложение за освобождаване от наказателна отговорност на основание чл.78а НК за това, че Кононов на 14 февруари е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - престъпление по чл. 325 ал. 1 от НК.