Бум в продажбата на средства за нападение и самозащита – ножове, боксове, газови пистолети, се наблюдава напоследък. Тревожното е, че клиентелата все по-често се състои от деца. Това стана ясно от думите на собственика на оръжейния магазин, от който Октай Енимехмедов си купил газовия пистолет, пред Нова телевизия. Снощи аналогичен репортаж излъчи и БНТ.
Спрейовете за самозащита се ползват най-често от жени, докато мъжете се чувстват по-уверени и посягат към по-сериозни оръжия като газови пистолети.
Стана ясно, че родители много често купуват средства за самозащита на децата си. Докато преди това са били повече срещу бездомните кучета, сега се набляга повече на спрейовете. Шокиращото е, че в магазина идвали родители, които купували директно ножове за отрочетата си. Собствениците на магазина нямало как да им откажат. Съветвали ги само да си ги държат вкъщи.
Търсят се всякакви видове ножове – големи туристически, сгъваеми, „пеперуди”. Последните отново са предпочитани повече от младежи.
Боксовете също се считат повече за „младежко” оръжие. Въпреки че могат да се използват и за нападение, те не са забранени от закона.