За ползата и необходимостта от дрехи, ушити от памучни и други естествени тъкани, както и за вредата от синтетиката са изписани томове научна литература. Оказва се обаче, че вреда за здравето носи не само материалът, от който са изработени дадени вещи, а и самите те. 

Мини бикини и прашки

За вредена от тях гинеколозите не само говорят, те вече крещят. Според лекари тясната ивичка плат може да предизвика появата на хемороиди. Освен това, същата тази тясна лентичка служи като мост на бактериите към половите органи.

Сутиени пушъп 

Научно доказано е, че носенето на сутиени пуш ъп повече от 8 часа на ден води до застояване на кръвта в гърдите, което предизвиква възпаление. Сутиените от този тип увеличават риска от развитие на рак 20 пъти.

Обтягащо и оформящо бельо

Ползите от обтягащото бельо са малко, а вредата – голяма. Носенето на такова бельо води до протривания, дерматит, болки в гърба и тромбози. Дори няма нужда да се обяснява надълго защо това е така и защо няма нужда да изтезавате организма си. По-добре пазете фигурата си с помощта на правилното хранене и тренировките. 

Корсети

Корсетите са отживелица от минали векове, но някои жени и до днес ги използват за коригиране на фигурата, а по някога и вместо долно бельо. Не трябва да се забравя обаче, че постоянното стягане на корсета уврежда мускулите на гърба, нарушава кръвообръщението и възпалява лимфните възли.

Капронови чорапогащници 

Тази вещ от гардероба е просто незаменима в топло време. Но носенето на капронови чорапогащници през зимата и в хладни дни може да предизвика цистит и други заболявания на пикочната система.

Тесни джинси с ниска талия 

Честото носене на тесни джинси притиска органите на малкия таз и нарушава кръвообращението. Това нарушава работата на репродуктивните женски органи и на пикочния мехур. Влошава се моториката на стомашно-чревния тракт. 

Обувки на високи токчета 

Колкото са красиви, толкова са и опасни. Любителките високите токчета рискуват да получат плоскостъпие, увреждания на сухожилията, разтягане на мускулите, застояване на кръвта в краката и варикоза. Но от високите токчета страдат не само краката. Започва да боли и гърбът, тъй като се увеличава натоварването върху гръбначния стълб. Няма нужда да се отказвате окончателно от високите токчета, но е задължително да ги редувате с обикновени обувки.
 
Кецове и джапанки 


Постоянното ходене на ниските подметки провокира развитието на плоскостъпие. Изпаренията от гумената подметка също са вредни за организма. Джапанките не могат да се фиксират върху крака и затова винаги инстинктивно ги придържаме с пръстите. Постоянното напрежение на пръстите води до болки в глезените и мускулите. 

Големи чанти 

Големите чанти са удобни, модни и побират много неща. Но и вредни. Особено тежките чанти. Постоянното носене на такива чанти изкривява гръбнака и предизвиква главоболие.